Matadoren är tillbaka – jagar Zlatans rekord

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Zlatan firar med Cavani – som nu kan slå svenskens målrerkord i klubben.
Foto: AP/TT
Zlatan firar med Cavani – som nu kan slå svenskens målrerkord i klubben.

Då: i svenskens skugga – nu: Paris nye skyttekung

Under tre års tid stod han i Zlatan Ibrahimovics skugga på Parc de Princes.

Nu leker fotbollslivet återigen för Edinson Cavani – så till den milda grad att han kan peta ned ”Ibra” från tronen som PSG:s främste målskytt genom tiderna.

– Jag vill att han lyckas. Han själv vill det och fansen vill det, säger managern Unai Emery.

Vi har ett problem med Cavanis beteende

Det har gått drygt ett år sedan Laurent Blanc yttrade orden som fick fotbollsvärlden att övertygas om att ett klubbyte mer eller mindre var oundvikligt för Edinson Cavani.

– Vi har haft ett personalmöte och bland annat diskuterat Cavani och hans klagomål, fortsatte den franske managern när han talade till den samlade presskåren i Paris.

Han fick regelbunden speltid, stod stundtals för matchavgörande insatser – men mådde inte bra. Den forne skyttekungen i Napoli – som lämnade Italien sommaren 2013 med smeknamnet ”Matadoren” – hade under sin tredje säsong i den franska mästarklubben tröttnat på att spela andrafiolen bakom Zlatan Ibrahimovic och var inte nöjd med att bli utfryst på en kantposition.

Målen levererade han med jämna mellanrum, men inte lika frekvent som under tiden i Serie A – och framför allt inte lika ofta som klubbens odiskutable ordinarie spjutspets.

”Övervägde att återvända till Serie A”

Med ett facit på 38 fullträffar i ligan slog Zlatan Ibrahimovic förra säsongen inte bara Carlos Bianchis rekord i Paris Saint Germain. Han skrev dessutom in sig i historieböckerna som klubbens klart främste skyttekung överhuvudtaget.

Under tiden kämpade Cavani vidare på sin obekväma position och först i januari talade han ut i Corriere dello Sport om fjolårets tunga period.

– I fotboll händer det ibland saker som är bortom ditt kontroll. Förra året spelade jag inte så mycket som forward, något som jag älskar att göra. Istället hamnade jag mer på utsidan. Därför övervägde jag att återvända till Serie A, men i slutändan bestämde jag mig för att stanna i PSG.

Uruguayanen klargjorde att han aldrig hade något emot Zlatan personligen men vädrade samtidigt en frustration över att han upplevde den svenske megastjärnan som opetbar – oavsett hur många gånger han hängde bollen i nätmaskorna.

En återkomst till Italien lockade men i slutändan hade han is i magen, väntade ut sommaren och blev kvar.

– Han (Zlatan) hade absolut ingenting att göra med att jag stannade, och hur som helst så vann vi ju tillsammans. Vi hade aldrig en konflikt, men jag behöver mitt utrymme där uppe.

Vändning när Blanc sparkades

När alla under vintern och våren hade väntat sig att Cavani skulle lämna PSG blev det ironiskt nog istället Laurent Blanc som fick sparken och ”Ibra” som självmant valde att söka sig till nya utmaningar på de brittiska öarna.

Något som vi utan några som helst tveksamheter kan konstatera föll ut alldeles perfekt för den 30-årige sydamerikanen.

Som lag hade Paris Saint Germain förvisso svårt att anpassa sig under styret av Blancs efterträdare Unai Emery – och kanske framförallt utan sin svenske härförares närvaro – men det var en spelare som var som pånyttfödd.

Klubben haltade betänkligt i Ligue 1 och fick kämpa hårt för att ta rygg på Nice och Monaco i toppen.

Edinson Cavani? Han har levererat mål som aldrig förr.

Ohotad i topp

För första gången sedan han lämnade Napoli sommaren 2013 råder det inga som helst tvivel. Nu är det han som är nummer och det finns ingen konkurrent i sikte som kan inkräkta på ”hans utrymme”.

Matadoren är tillbaka.

Edinson Cavani har stått för hälften av PSG:s mål den här säsongen och är franska ligans klara skyttekung.

Med 25 fullträffar efter 25 omgångar i Ligue 1 har han ett målsnitt som tangerar det Ibrahimovic lämnade efter sig när han lämnade för Manchester United.

Enligt egen utsago anlände Zlatan som en kung och lämnade som en legendar i PSG. Trots det lever hans målrekord för en säsong, av allt att döma, farligt redan nu – inte ens ett år efter hans avsked.

Upp till svenskens magiska slutnotering på 156 mål är det fortfarande en bra bit. Men Cavani har i år redan passerat Pedro Pauleta på andraplatsen och tryckte in sitt totalt 115:e mål i PSG-tröjan i veckans överkörning mot Barcelona.

”Når han dit är det för att han har jobbat för det”

Om en ny Champions League-förbannelse för Zlatan är att vänta återstår att se, men en som jobbar för att PSG, likt Inter 2010 och Barcelona 2011, direkt efter spelarens avsked ska gå hela vägen i den finaste av klubblagsturneringar är givetvis managern Unai Emery.

Och den spanske cupspecialisten, som ledde Sevilla till tre raka triumfer i Europa League, har ingenting emot om Cavani slår ett och annat rekord längs vägen.

– Jag vill att han lyckas med det. Han själv vill det och fansen vill det. Han har självförtroendet och är i bra form. Vi jobbar för det och kommer fortsätta med det. Når han dit så är det för att han har jobbat för det.

Jakten på mål nummer 116 går vidare i kväll när PSG klockan 21.00 tar emot Toulouse på Parc de Princes.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.