”Ska inte ljuga – var jävligt tufft”

Publicerad:
Uppdaterad:
Jesper Karlsson.
Foto: BILDBYRÅN
Jesper Karlsson.

FOTBOLL

DOHA. Han och Alexander Isak var allsvenskans största talanger.

Sedan gick allt fel för Jesper Karlsson.

– Jag ska inte ljuga. Det har varit jävligt tufft, säger yttern.

Alexander Isak var förstås namnet på allas läppar under debutåret i allsvenskan 2016. Lite i skymundan stod Jesper Karlsson, ett år äldre än Isak, för en mycket imponerande säsong i bottenlaget Falkenberg. Den totalt orädde tonåringen noterades för sju mål, två assist och stank av självförtroende, tekniskt kunnande och framåtanda.

Alexander Isak gick till Dortmund och Manchester United sades vara nyfikna på Jesper Karlsson, men yttern hamnade till slut i Elfsborg. Där tog det roliga slut. Karlsson var ofta småskadad, sällan ordinarie och gjorde inte ett enda poäng på två raka säsonger. Ett tag kändes han helt bortglömd.

– Det var tufft. Jag hade skador och fick ingen speltid sen. Det var frustrerande som fan. Jag har försökte kämpa på och inte ge mig, men jag ska inte ljuga: det har varit jävligt tufft.

Foto: BILDBYRÅN

”Blev inte som jag tänkt mig i Elfsborg”

Var du överraskad att Elfsborg gav dig så lite speltid första två åren?

– Det är det som var grejen. Jag hade rätt många andra alternativ när jag valde Elfsborg 2016, intressanta alternativ. Men jag ville ha speltid och tog Elfsborg. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Det blev inte allt som jag hade tänkt mig (i Elfsborg). Sen åkte jag tidigt på en fotskada och sen fick jag inte spela. Mår du inte bra så spelar du inte bra.

Hur var det att ha två så tuffa säsonger efter genombrottet?

– Jag trodde allt skulle fortsätta uppåt. Jag hade inte haft någon motgång i fotbollskarriären innan det. Det var nytt för mig att flytta hemifrån också och samtidigt gick det inte som jag ville. Jag var inte beredd på motgången men det var lärorikt.

Foto: BILDBYRÅN

Ville inte vara kvar

Funderade du på att lämna Elfsborg?

– Jag funderade på det när jag inte fick spela. Jag kan inte säga att det var nära men stundtals har jag inte velat vara där. Men nu trivs jag bra och jag är glad att jag stannade.

För det vände faktiskt till slut. Efter två misslyckade år inledde visserligen Jesper Karlsson 2019 med att skada armen. Väl tillbaka fick han till slut Jimmy Thelins förtroende, började ösa in poäng och hamnade till slut på åtta mål och fem assist. Flera av fullträffarna var dessutom riktiga drömmål och Karlsson visade ofta upp sin vobblande bollträff under hösten.

– Jag är mycket nöjd med året. Jag tycker att jag har visat upp mig varje gång jag spelat.

Foto: BILDBYRÅN

Lirade fram Jordan

Framgången ledde till Janne Andersson januariturné. Karlsson startade mot Moldavien tidigare i veckan och hade stundtals lekstuga på sin kant. Yttern stod också för en vacker framspelning till Jordan Larssons segermål.

– Jag är nöjd med min första halvlek. Sen blev det mycket löpning och försvarsspel efter paus. Så tråkigt! Men vi vann matchen och det är viktigast. Jag är glad över assisten eftersom jag missade en chans precis innan, så jag hade grämt mig otroligt mycket annars.

Du vågade spela ditt spel?

– När man får chansen måste man ta den. Janne har tagit ut mig för mina egenskaper jag har och då måste försöka göra det jag är bra på och inte visa för mycket respekt.

Efter succén under hösten och landslagsuttagningen – stannar du i Elfsborg?

– Jag har mitt fokus på Elfsborg och har det bra. Alla vill utomlands, jag med, men det är ingen stress just nu. Jag vill spela samma fotboll som jag gjorde i höstas.

Sverige möter Kosovo i dag med avspark 15.45, matchen sänds i TV4

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.