Pochettino: Tottenham har prioriterat att bygga en arena

Av: Simon Bank

Publicerad:

MADRID. Han fick inget av allt det som behövs för att vinna titlar i den moderna fotbollen, och kom ända till en final.

Efter förlusten var Mauricio Pochettino ärlig.

– Det hade varit otroligt att vinna idag. Det hade överraskat många, för de senaste fem åren har Tottenham prioriterat att bygga en arena.

För tio månader sedan satt en uppgiven Mauricio Pochettino framför en liten grupp journalister på andra sidan Atlanten. Tottenham hade inlett sin försäsong i Minneapolis, men tränaren var inte nöjd. Halva hans startelva återhämtade sig efter VM, och klubben hade inte värvat över huvud taget. De skulle inte göra det i januarifönstret heller. Och den där nya, flotta arenan de skulle flytta in i verkade aldrig bli klar.

Han inledde säsongen utan förstärkningar, utan hemmaplan och med en söndersliten spelartrupp.

”Jag är stolt”

Han avslutade den i en enorm pressal i Madrid, med en annan sorts uppgivenhet.

– Jag är så stolt över mina spelare och våra fans. Att få en straff mot sig efter en halvminut påverkar laget enormt, men laget gjorde det fantastiskt bra. Vi dominerade matchen, och skapade en del chanser, men de var aggressivare och mer kliniska framför mål.

– Men en final handlar om att vinna, inte om att förtjäna det eller spela bra. Ingen kommer att minnas det.

Det stora beslutet Tottenham-tränaren hade att fatta inför avspark var om han skulle låta anfallsikonen Harry Kane starta, trots att han inte spelat på nästan två månader.

Kane fick förtroendet, men hade en blek match mot ett enormt solitt Liverpool.

– Det var ingen dramatik. Det handlar inte om Harry Kane, eller om (valet mellan) Lucas Moura eller Son. Man får fatta ett beslut. Harry Kane gjorde inga mål, men han var pigg. Jag analyserar utifrån vad jag vet, och jag ångrar aldrig mina beslut.

Under säsongen som gått har Tottenham varit uträknat fler gånger än man kan räkna, i gruppspelet, i kvartsfinalen mot Manchester City, i semifinalen mot Ajax.

Den här gången kunde de inte resa sig, trots ett naturligt spelmässigt övertag under stora delar av matchen. Finalen präglades av straffen som Liverpool fick redan efter 23 sekunder, och som Mo Salah gjorde 1–0 på.

Fick frågan – svarade inte

När allt var över gratulerade Pochettino vinnarna, och jämförde dem med sin klubb.

– Vi har mött ett lag som för tre-fyra år sedan byggdes för att nå finaler. Deras sportsliga ledning delade deras visioner. Det hade varit otroligt att vinna i dag, det hade överraskat många, för de senaste fem åren har Tottenham prioriterat att bygga en arena, de har investerat noll kronor ( i spelarköp). Men klubben förtjänar beröm, supportrarna också. Det här är början på en väldigt framgångsrik era för klubben.

Nyckelfrågan nu: Ser Pochettino sig själv som en del av den eran? Han fick frågan till slut – och svarade inte.

– Det är inte rätt tillfälle att prata om det, för ni kan tolka det som ni vill. De här fem åren i Tottenham har varit fantastiska, vi har spelat en Champions League-final för första gången i klubbens historia. Vi kommer att kunna prata om allt annat senare.

Laddar Matchöversikt

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.