”Känns lite tidigt”

Svenske landslagsanfallaren inför omstarten i Bundesliga

Publicerad:
Sebastian Andersson.
Foto: TT / BILDBYRÅN
Sebastian Andersson.

FOTBOLL

Nästa vecka återupptas Bundesliga.

Med många frågetecken.

– Om vi firar ett mål tillsammans – får allihop gult kort då, undrar Sebastian Andersson i Union Berlin.

Sebastian Andersson var inne i sin kanske livs bästa säsong med elva mål på 25 matcher och en femteplats i skytteligan under debutåret i Bundesliga.

Då avbröts säsongen på grund av coronapandemin. Anfallaren hade dessutom gjort tre mål på de tre senaste ligamatcherna före brejket.

Drygt två månader senare ska Bundesliga återupptas nästa helg, som den första stora ligan i världen.

– Rent fotbollsmässigt är det skönt. Många klubbar och spelare kan andas ut. Framför allt flera av klubbarna hade fått det tufft om vi inte återupptagit säsongen, säger 28-åringen när Sportbladet når honom.

– Men jag trodde inte att det skulle gå så snabbt. Jag trodde tidigast den 23 maj.

”Kommer kontrollanter ibland”

För någon vecka sedan började man träna i smågrupper i Union Berlin. I dag var första träningen med hela laget och då var närkamper tillåtna för första gången.

– Det var ovant när man bara har kört i smågrupper utan närkamper tidigare. Därför känns det lite tidigt att spela om åtta-nio dagar. Vi får göra det bästa av det, säger Andersson.

Men förutom under själva övningarna måste spelarna hålla de stipulerade avstånden till varandra, som i omklädningsrummet och mellan övningarna.

– Det kommer kontrollanter ibland och kollar att vi håller avstånden.

Blir man nervös då?

– Nej, det är nog mer folket runt om här i klubben som håller i renligheten och sånt som blir nervösa. Det har blivit en vana för oss spelare att hålla avstånd och inte ta i varandra.

Men annars är ju high fives, omfamningar och annan fysisk kontakt en betydande del av lagidrotten på alla nivåer – är det inte svårt att bli av med den vanan?

– Här i Tyskland måste alla gå runt och skaka hand med alla i laget när man samlas. För att visa respekt. Jag tycker det är skönt att slippa hålla på med det hela tiden. Det är skönt att bara nicka åt varandra och säga hej, säger Andersson med ett lätt skratt.

Du var inne i ett målstim när säsongen avbröts – extra bittert att det blev ett brejk då?

– Nej, extra bittert är det inte. Det är samma sak för många spelare. Det är bara göra det bästa av situationen. Vi får se var vi hamnar i tabellen till slut. Det var bra stämning i laget när vi sågs i dag i alla fall.

Möter Bayern direkt

Spelarna testas kontinuerligt och det har tagits fram ett 41 sidor långt medicinskt protokoll inför omstarten för att säkerställa att smittspridningen blir så liten som möjligt i samband med matcherna.

Får ni fira tillsammans?

– Jag vet inte. Det är mycket känslor efter ett mål och man tänker inte så mycket i de situationerna. Om vi firar ett mål tillsammans – får allihop gult kort då? Det känns lite konstigt.

Matcherna spelas förstås utan publik.

– Jag har aldrig spelat inför tomma läktare, inte ens i en träningsmatch. Det kommer att kännas tomt. Man får väl hitta något annat som triggar i gång en. Man får vara glad för att man kan spela fotboll över huvud taget och att man möter ett bra lag.

Union Berlin startar om hemma mot självaste Bayern München. Ingen annan match i omgången spelas samtidigt vilket betyder att Andersson nog aldrig har spelat inför så många tv-tittare som nästa söndagkväll. Hela fotbollsvärldens blickar kommer att vändas mot den här omgången och inte minst superklubben Bayern Münchens ”comeback”.

Men den tidiga omstarten av Bundesliga har kritiserats, bland annat av tyska friidrottsstjärnor.

– Jag är glad att det drar i gång. Jag kan inte svara för vad de säger. De kan dra i gång sina sporter också om det går. Det finns väl ingen anledning för oss att inte starta om vi kan göra det med alla säkerhetsföreskrifter som finns. Jag ser ingen anledning att vi inte kan starta, säger Sebastian Andersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.