Fotbolls-VM i Frankrike 2019

Bandet bestulna på allt inför bronsfirandet

Spelklara med sex minuters marginal – med helt nya saker

Av: 

Jonathan Nilsson

FOTBOLL

Bandet Gul Front gjorde ett bejublat framträdande på Götaplatsen tillsammans med de svenska bronshjältarna.

Men bara timmar innan det tv-sända firandet upptäckte de att alla instrument saknades.

– Jag har aldrig fått en sådan chock. Vi var så jäkla glada inför folkfesten, och gick från total eufori rakt ner i ett helvete, säger bandmedlemmen Dejo Andersson.

Bandet Gul Front har agerat husband åt det svenska fotbollslandslaget under VM-sommaren.

De har spelat inför de svenska fansen i Nice och i måndags uppträdde de när bronshjältarna firades på Götaplatsen i centrala Göteborg.

Men uppladdningen inför bandets största spelning någonsin var allt annat än optimal. Efter att ha övernattat i Göteborg rullade turnébussen till Götaplatsen i god tid.

”Helt fruktansvärt”

Då möttes de av en chock.

– När vi öppnar lastutrymmet ser vi att mer eller mindre alla instrument och all utrustning är borta. De har borrat upp låset utan att det märktes alls på utsidan. Vi står där klockan halv två och har ett gig inför 30 000 personer klockan fem och jag har inte ens något plektrum, säger bandmedlemmen Dejo Andersson och fortsätter:

– Det var helt fruktansvärt. Jag har aldrig fått en sådan chock. Vi var så jäkla glada inför folkfesten, och gick från total eufori rakt ner i ett helvete mer eller mindre på en sekund. Jag gick runt med händerna över huvudet och kippade efter luft.

Men med en stundande spelning några få timmar bort fanns ingen tid att sörja.

Med hjälp av vänner och musikkollegor som befann sig i stan kunde de låna ihop förstärkare och annan nödvändig utrustning.

– Men vi saknade fortfarande gitarrer, keyboard och så vidare. En stod kvar och tog emot grejer, två av oss körde runt hela Göteborg till olika musikaffärer och köpte det vi behövde i panik. Givetvis så är det inte bara att slänga ihop alla grejer för att få det att lira heller. Vi fick verkligen be till högre makter för att det skulle fungera.

Redo med minuters marginal

Klockan 16.54, sex minuter innan spelningen skulle börja, pluggades den sista kabeln i.

– Det var helt fantastiskt men surrealistiskt att stå där med en helt ny setup, har vi överhuvudtaget ljud i grejerna?, säger Andersson som tillsammans med resten av bandet lyckligtvis kunde genomföra spelningen som planerat.

Hur var det att spela efter det som precis hade hänt?

– Sjukt nog går man bara in i en bubbla direkt. Framförallt när publiken var så med från början och vi fick sådan respons. Det var ju ingen som visste vad som hade hänt och när damerna kom var de på sånt fantastiskt humör med sprudlande energi så vi rycktes med i det.

”Överlycklig av all kärlek”

I samband med detta skrev bandet ett Facebook-inlägg för att förhindra att sakerna säljs på nätet och inlägget hade under onsdagseftermiddagen delats över 3500 gånger.

– Man kommer på sig själv med att fundera, hur mycket kärlek finns det i världen och vad är det för människor som begår dessa brott? Andrahandsvärdet är inte i närheten av vad det är värt för oss. Vi har fått höra att det har hänt flera band kring just Göteborg, det är för jävligt.

Det har till och med startats en insamling av ett fan till bandet för att hjälpa till att återställa den materiella förlusten.

– Det har varit alla känslor i spektrat. Från total besvikelse där man har varit förbannad, sårad och ledsen till att bli överlycklig av all kärlek och hjälp från andra band och fans, säger Andersson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Gul Front
Publisert:

LÄS VIDARE

Kom ut som gay efter VM-finalen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM i Frankrike 2019

Damlandslaget i fotboll