Mardrömscomeback för Robert Lundström i AIK

AIK förlorade i Champions League-kvalet mot Ararat-Armenia

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK fick en mardrömsstart på Champions League-kvalet.

Robert Lundström? Han fick en mardrömscomeback.

Ytterbacken hann både orsaka straff och bli utvisad under sin första knappa kvart från start på över ett år när AIK föll med 1–2.

– Så klart det påverkar matchbilden och våra möjligheter, säger tränare Rikard Norling till Radiosporten.

På den minst sagt pittoreska FFA Academy Stadium i den armeniska huvudstaden Jerevan inledde AIK sin Champions League-kvalresa borta mot Ararat-Armenia. En klubb som bildades 2017 och för första gången spelar Champions League-fotboll.

AIK hade nog inte ens kunnat (mar)drömma om att få en sådan mardrömsstart som de fick.

Klockan hade inte ens tickat upp på tre minuter innan Robert Lundström, i sin första match från start på över ett år efter en korsbandsskada, gjorde ner Araratanfallaren Zakaria Sanogo i straffområdet och fick se domaren peka på straffpunkten.

Petros Avetisyan gjorde inga misstag, och ett överraskande 1–0-mål för hemmalaget var ett faktum.

Utvisad

Lundström fick även ett gult kort vid straffsituationen – vilket han fick en jobbig påminnelse om knappt tio minuter senare när han återigen tacklade ner Zakaria Sanogo, denna gång utanför straffområdet.

Återigen drogs det gula kortet upp – och därefter ett rött.

Lundström gick ut med tröjan uppdragen över ansiktet – och AIK var därmed ett lag i både resultatmässigt och mantalsmässigt underläge.

– Så klart det påverkar matchbilden och våra möjligheter, säger tränare Rikard Norling till Radiosporten om den dubbla käftsmällen.

När Chinedu Obasi kvitterade till 1–1 senare så åtgärdade gästerna åtminstone resultatunderläget.

Mållöst efter paus

Men kvitteringslättnaden var kortvarig.

När armenierna utnyttjade ett mindre välpositionerat AIK-försvar precis innan halvtid så fick Petros Avetisyan ett öppet mål och därigenom sitt andra mål för dagen.

Ny kvitteringsforcering för AIK efter pausvilan?

Nja.

Förutom ett gäng halvchanser så var aldrig AIK riktigt nära att finna en kvitteringsboll. Ararat hade samtidigt halvchanser att utöka ledningen, bland annat ett långt inläggsskott i slutminuterna som gick på ovansidan av AIK-målets tvärliggare och ut.

”Vet vad vi behöver göra”

Men med facit i hand kanske en bibehållen uddamålsförlust var viktigare än en eventuell kvittering för de svartgula?

– Det är inte som att vi behövde ha med oss en vinst till varje pris. Vi vet att vi har hemmamatchen kvar, säger Norling, med bortamålet som tas med till hemmareturen i åtanke.

– Men det (bortamålet) betyder bara det vi vill att det ska betyda om vi gör det vi ska på hemmaplan. Vi vet vad vi behöver göra på hemmaplan och på så sätt kan man hålla sig ganska kategorisk och känslokall.

Det AIK måste göra för att inte Champions League-drömmen ska ta slut redan på första kvaltrappsteget på tisdag nästa vecka är att vinna med 1–0, alternativt med två eller fler måls marginal.

Robert Lundström drog på sig sitt andra gula kort i 13:e minuten.
Foto: Viaplay
Robert Lundström drog på sig sitt andra gula kort i 13:e minuten.
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.