Uppflyttning kan kosta Aston Villa nästan en halv miljard

Får inte behålla hela ”belöningen” för en PL-plats

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Aston Villa spelar för en plats i Premier League.
Foto: Robbie Stephenson/JMP/REX / TT NYHETSBYRÅN
Aston Villa spelar för en plats i Premier League.

FOTBOLL

Aston Villa kan i dag säkra uppflyttning till Premier League.

Men det skulle kosta.

Vid uppflyttning blir klubben skyldig den tidigare ägaren Randy Lerner pengar – en summa som kan stiga till knappt en halv miljard svenska kronor.

I kväll spelar Derby och Aston Villa en direkt avgörande playoff-match om att ta sig till Premier League. Men ett avancemang till den engelska högstaligan skulle innebära en extra kostnad för Aston Villa.

När den förre ägaren Randy Lerner lämnade över klubben i Tony Xias händer så såg Lerner till att fortfarande kunna tjäna pengar på klubben trots att han sålt sina andelar.

Skulle Aston Villa besegra Derby i dag skulle Aston Villa bli skyldig den tidigare ägaren 30 miljoner pund uppger Mirror. Det motsvarar drygt 360 miljoner svenska kronor.

Kan tjäna miljarder

Skulle laget dessutom hålla sig kvar under de två första säsongerna så kommer summan att stiga med ytterligare 10 miljoner pund. Då blir den sammanlagda summan drygt 485 miljoner svenska kronor som klubben blir skyldig Randy Lerner.

Trots att det var Tony Xia som gjorde uppgörelsen så blir det de nuvarande ägarna, Nassef Sawiris och Wes Edens, som köpte klubben från Tony Xia som måste betala den tidigare ägaren.

Men ett avancemang till Premier League innebär samtidigt att klubben skulle tjäna runt två miljarder svenska kronor. Och skulle de lyckas hålla sig kvar i Premier League ett år till så tillkommer ytterligare 1,4 miljarder.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.