Men man tappade 1–0 till 1–2 i Wolfsburg

WOLFSBURG. Tappad ledning och dubbla skador.

Men Malmö har fortfarande chansen inför returen mot Wolfsburg.

– Personligen tycker jag att vi är favoriter nu, säger Anel Ahmedhodzic.

Malmö FF

Jon Dahl Tomasson visade mod när han skickade ut sin första elva till en stor tävlingsmatch som ny MFF-tränare.

Startelvan mot Wolfsburg i sextondelsfinalen i Europa League var den kanske mest offensiva Malmö ställt upp med på bortaplan mot kvalificerat motstånd i Europa under 2000-talet och innehöll dessutom unga talangerna Anel Ahmedhodzic och Adi Nalic medan spelare som Oscar Lewicki, Sören Rieks och Jo Inge Bergt fick börja på bänken.

Men MFF stod upp bra i första halvlek efter en inledande Wolfsburgpress första tio minuterna. Resten av halvleken stod MFF upp bra även om Wolfsburg hade halvlekens chans när Josip Brekalo sprang sig fri helt fri i djupled och tryckte upp avslutet i ribban.

MFF:s bästa chans före paus var nog Anders Christiansens ypperliga frisparksläge i den 44:e minuten. Men dansken förvaltade inte chansen utan sköt lågt i muren.

1–0 på straff

I första minuten av andra halvlek fick MFF straff sedan Wolfsburgbacken Kwvin Mbabu stoppat Rieks nick med handen. I fjol tappade MFF SM-guldet på alla straffmissar. Nu klev nyförvärvet Isaac Kiese Thelin fram och rullade in 1–0 iskallt.

Vad det bestämt att du skulle ta den?

– Jag var het så jag tog den, säger Kiese Thelin.

Men lyckan varade inte länge för MFF och deras 4200 tillresta supportrar, som för övrigt hyllades stort av spelarna:

– Jag har saknat dem. De var fantastiska. Jag bara njöt, säger hemvändaren Kiese Thelin.

I den 49:e minuten tappade Eric Larsson bollen i ett uppspel. Bollen gick snabbt till matchens bäste spelare, Josip Brekalo, som ryckte från Anel Ahmedhodzic och satte bollen snyggt och utåtskruvat högt upp i bortre krysset.

Byttes in – och ut

Nu höjde tyskarna tempot i jakten på ett ledningsmål.

MFF tvingades redan i den 58:e göra sitt andra byte på grund av skada då Rieks klev av och ersattes av Jo Inge Berget. Då hade dansken i sin tur bytts in för skadade Arnor Traustason redan i den 22:a minuten.

Efter drygt en timme kom så 2–1 på en frispark som Admir Mehmedi nickade in efter att den touchat Kiese Thelin lätt och gått in vid bortre stolpen nästan lite försmädligt.

En tappad 1–0-ledning svider förstås för MFF. Men faktum kvarstår: det räcker att vinna returen hemma på torsdag med 1–0 för att gå vidare i kraft av kvällens bortamål.

– Det känns positivt. Vi vet att vi är starka hemma. Vi har en stark tro på det nu, säger Kiese Thelin efteråt.

”Vi är favoriter”

Anel Ahmedhodzic är inte speciellt imponerad av Wolfsburgs nivå.

– Jag trodde de skulle vara bättre. De är ändå Wolfsburg..., säger han.

Vilka är favoriter?

– Personligen tycker jag att vi är favoriter nu.

MFF vände till exempel just ett sånt här läge när man slog ut Salzburg i Champions League-kvalet 2014.

– Det ser ljust ut. Jag vet att vi är starka hemma. Det är ett bra resultat, med våra fans i ryggen ska det gå, säger kaptenen Behrang Safari.

Rieks var besviken över den tappade ledningen.

– Jag tycker det var onödigt. Vi får inte ge dem ett mål på fasta situationer. det har vi tränat mycket på och pratat mycket om. Det är inte tillräckligt bra, säger dansken.