Djurgården får kvala till allsvenskan 2010.

Örgryte degraderas till superettan.

Djurgårds-veteranen Markus Johannesson blev stor hjälte i sin sista allsvenska match för klubben.

– Det finns en otrolig go i det här gänget, säger han till Canal Plus.

Efter 14 minuter gav Alvaro Santos Örgryte ledningen mot Gefle. Just då var Djurgården ute ur allsvenskan, eftersom det stod 0–0 mot Kalmar för Stockholmslaget.

Men 14 minuter senare tog klubben tillbaka sin allsvenska plats. När en hörna nickades ut ur Kalmars straffområde gick bollen ut mot Patrik Haginge.

Vid högra stolpen

Haginge lät bollen studsa en gång men slog sedan till. Bollen smet in vid Petter Wastås högra stolpe.

Målet betydde 1–0 för Djurgården, vilket betydde att laget gick om Örgryte i den allsvenska bottenstriden.

Bara en minut senare tappade Örgryte sin ledning mot Gefle då hemmalaget kontrade in 1–1 genom Alexander Gerndt. Av bara farten smällde Gerndt in 2–1 också.

Men i 43:e minuten grep Örgryte tag i det sista halmstrået. Alexander Mellqvist slog ett instick till Markus Gustafsson som inte gjorde något misstag utan satte 2–2.

Kvitteringen blev dock betydelselös. I den 56:e minuten skickade Markus Johannesson in 2–0 mot Kalmar. Målet var Johannessons första sedan 2003. Ett fantastiskt avsked för Johannesson som gjorde sin sista match i allsvenskan.

Kalmar var därefter aldrig riktigt nära att hota Djurgården som hade matchen i ett järngrepp.

Nu stundar allsvenskt kval mot Assyriska.

Blev magsjuk

För Öis, som drabbades av ett tungt avbräck när Marcus Allbäck fick magsjuka före matchen, väntar en oerhört tung resa hem till Göteborg. Nu måste laget börja om i superettan.

– Det är en tung dag för ÖIS, säger tränaren Åge Hareide till TT.

På Canal Plus fråga om hur klubben snabbt ska lyckas ta sig tillbaka till allsvenskan, sa Marcus Allbäck:

– Det är för tungt just nu för att svara på det.