Elfsborg fick drömstart i Europakvalet

Motståndaren fick tre (!) röda kort på tio (!) minuter

Publicerad 2021-07-22

Tre mål i första halvlek och en smakstart på Conference League-resan för Elfsborg.

Då svarade den moldaviska motståndaren FC Milsami Orhei med att dra på sig tre röda kort.

– Det handlar om frustration. Då gör man dumma saker i bland, säger Simon Strand.

Conference League är ett nytt påfund, och är den tredje europeiska klubblagsturneringen efter Champions League och Europa League.

I egenskap av allsvensk tabelltvåa förra säsongen klev Elfsborg under torsdagen in i turneringens andra kvalrunda.

Där väntade FC Milsami Orhei från Moldavien. Ett motstånd som boråsarna gjorde processen kort med.

Avspark. Hörna. 1–0.

Ja, så snabbt gick det. Johan Larssons hörna från höger hittade Leo Väisänens panna, och sedan låg bollen i nät.

Det hela tog lite drygt 80 sekunder. En start som heter duga.

Drömstarten fortsatte sedan när Jeppe Okkels vackert pangade in tvåan i den 25:e minuten och Per Frick knoppade in trean kort innan halvtidsvilan.

– Det var precis det vi ville ha. Då kändes det säkert till den andra halvleken, säger Elfsborg-backen Simon Strand.

Korten haglade i andra halvlek

I den andra halvleken fick det moldaviska laget nog. Först tilldelades Vitus Amougui sitt andra gula kort och fick lämna banan.

Åtta minuter senare satsade Vadim Dijinari med dobbarna mot Frederik Holst baksida lår. För tilltaget fick även han direkt syna det röda kortet.

Inte ens två minuter efter det var det Vadim Bolohan som fick lämna planen. Han fick syna sitt andra gula kort i matchen efter att ha orsakat en straff.

Milsami Orhei fick alltså tre röda kort på tio minuter. De gula kortet fortsatte sedan att hagla, och vi hade mycket väl kunnat få se fler utvisningar.

”Ganska klnatigt”

– Det var en tokig match och deras spelare kommer in ganska dumt några gånger. Ganska klantigt också. Men jag upplevde inte matchen så hetsig som att det skulle bli tre röda kort, säger Strand.

– Det gäller mycket och det är mycket känslor. Vår publik skapade ett bra tryck. Det är klart att man är rädd att ens spelare ska råka ut för någonting, men så är det i alla matcher. Jag är glad för att vi höll förståndiga, säger tränare Jimmy Thelin.

Straffen, då? Den skickade Marokhy Ndione en bra bit över. I stället var det Holst som avrundade målskyttet när han satte 4–0.

Därmed får vi lov att räkna hem Elfsborg-avancemanget. Det återstår att se om Milsami Orhei lyckas skrapa ihop en hel trupp till returen, efter de trippla avstängningarna.