Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Tråkfotbollen är tillbaka – heligare än någonsin

Publicerad:

MALMÖ. Självklart ska vi vara glada och stolta över Sveriges insats i fotbolls-VM men vad Janne Andersson och hans tajta gäng egentligen gjorde var att de cementerade påståendet om att vi inte duger till att spela boll.

Kvartsfinalen skruvade tillbaka tankegångarna till att Sverige bara kan nå framgång med ett organiserat försvarsspel och kämpa för varandra. Tråkfotbollen vi ändå åtminstone sagt att vi velat ta oss bort från.

Nu är den tillbaka.

Heligare än någonsin.

Jag vet inte hur många gånger de senaste 40 åren som jag lyssnat på förbundskaptener och utbildningsansvariga som sagt att vi i Sverige aldrig kan mäta oss med den teknik och bollbehandling som sydeuropeiska och sydamerikanska fotbollsspelare kan visa upp.

Jag har suttit i en mot en-intervjuer och hört kaptenerna förklara varför Sveriges enda chans att nå framgång ligger i överlägsen fysik, defensiv organisation och konsekvens i spelet.

Vi kan ju aldrig bli lika bra bollspelare.

Mitt motargument har alltid varit Gre-No-Li, Nacka, Kurre Hamrin, Brolin, Thern, Torbjörn Nilsson med flera, med flera…

Väldigt många fler, faktiskt – långt innan ens Zlatan Ibrahimovic var född.

Handlar inte om Janne

Fråga en infödd i franska Marseille fortfarande i dag om vem som varit Olympiques största spelare genom tiderna och han kommer att tveka om att ge svaret superteknikern Roger Magnusson eller supermålskytten Gunnar ”Säffle” Andersson.

Mitt resonemang handlar alltså inte om det aktuella läget som gällde i VM nu.

Med den truppen Janne Andersson fick ta ut fanns inget annat sätt att spela. Tätt försvar och chansningar framåt. Man gjorde det väldigt bra. Åtminstone till en del.

Än en gång. Mina invändningar handlar absolut inte om det Janne Andersson och landslaget presterade i Ryssland. Det är talangslöseriet som en negativ idé om vad vi kan eller inte kan orsakar på vägen fram som jag tror har slösat bort mycket för svensk fotboll och som blir förödande om tänkesättet kommer tillbaka.

Vi har till exempel spelare som väljer andra landslag därför att de inte känner att man tror på deras sätt att tänka fotboll. Om den strikta defensivfotbollen återigen blir den enda lösningen kommer vi att skilja oss ifrån i stort sett alla andra etablerade fotbollsnationers sätt att tänka fotboll.

Det är det jag vill ifrån.

Foto: Pontus Orre

Skulle behöva byta ut sju–åtta

Mitt resonemang handlar inte om ifall fler ungdomar vill spela fotboll på grund av att vi nått en kvartsfinal i stället för att som väntat åka ut direkt i gruppspelet. Jag resonerar inte om själva VM-slutspelet annat än det faktum att resultatet återupplivat resonemanget om att vi inte kan annat än att spela defensivfotboll och att det blivit en sanning igen hos såväl en del krönikörer som fotbollstränare

Jag läser om hur mycket det här VM-slutspelet har gett oss att bygga vidare på.

Verkligen?

Skulle inte en sju-åtta spelare behöva bytas ut för att vi ska få en framtidstro som kan matcha verkligheten? 

I ett drygt decennium hade vi en fotbollsartist som visade vägen, men vi vågade inte att försöka slussa in många fler kreativa lirare utan valde främst grovarbetare som understödde och beundrade vad Zlatan kunde göra på egen hand i ytorna som skapades. Utan Ibrahimovic finns nu inget annat än kämpandet kvar och jag lastar verkligen inte Janne Andersson för att han inte ville ha shining och försökte få tröga fötter att agera brasilianskt läckert med boll.

Skrämmande dålig effektivitet

Individuellt var Sverige ett av VM:s absolut svagaste lag. Vi visste om det innan VM började. Det offensiva spelet var knackigt. Effektiviteten skrämmande dålig. Men vi var jobbiga att möta och jag är rädd för att nu blir det återigen samma försvar för att täta till och hoppas på kontringar i landslaget. Vi är ju ett litet land, som argumentet brukar låta.

Vi har tio miljoner invånare. Kroatien fyra. Belgien elva. Uruguay tre…

Sverige gjorde ett fantastiskt bra VM med tanke på lagets kvalitet.

Men snälla, låt det inte bli stilbildande för framtidens svenska fotboll.


Av: Stefan Alfelt

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.