Iranska tårar när Portugal och Spanien gick vidare

Uppdaterad 2018-06-26 | Publicerad 2018-06-25

De iranska spelarna var nära att fälla jätten Portugal men man kom aldrig närmare än 1–1.

Matchens höjdpunkt kom genom världens mest patenterade yttersida signerad Ricardo Quaresma.

Inför kvällens avgörande matcher i grupp B så stod det mellan Spanien, Portugal och Iran om vilka som skulle knipa de två åttondelsplatserna. De två förstnämnda hade bägge skrapat ihop fyra poäng vardera medan Iran, på tredjeplatsen skuggade med sina tre poäng.

Matchen inleddes i ett högt tempo där bägge lagen tog för sig. Snart skulle dock Portugal ta över mer och mer och en viss frustration syntes i det iranska försvaret. I minut nio gick försvarare och målvakt på samma boll men Portugals Joao Mario avslutade högt över. Ett par minuter senare tappade samme målvakt, Alireza Beiranvand, ett enkelt inlägg från Quaresma men försvaret kunde rensa.

I takt med att det iranska försvaret visade prov på en viss osäkerhet så ökade också Portugal sitt tryck.

VM:s känsligaste yttersida

Ledningsmålet skulle också komma och det var ett av turneringens vackraste hittills. Precis innan paus väggade en företagsam Ricardo Quaresma med en klackande Adrien Silva och precis utanför straffområdet lät den förstnämnde sin patenterade högerfot tala. Bollen placerades i krysset bakom en chanslös Alireza Beiranvand.

Tio minuter in i andra fick Ronaldo chansen att göra sitt femte mål i turneringen men hans straff var svag och Alireza Beiranvand kunde rädda.

Händelserik andra

Kvällens paraguyanske domare Enrique Caceres hade en hel del att göra under kvällen och framför allt i andra halvlek. Vid ett flertal tillfällen VAR:ades det och var det inte vid straffsituationer gällde det eventuella röda kort och vid ett par tillfällen var det rejält grinigt på planen. Med dryga 20 minuter kvar kom Östersunds Saman Ghoddos in och han hade ett halvfarligt skott mot mål. På tilläggstid sköt samme Ghoddos på en back och bollen studsade fram till ett farligt läge men Mehdi Taremi brände.

VM:s första åttondelsfinaler klara

I och med kvällens resultat i grupp B, där Marocko skrällde till sig ett kryss mot Spanien i gruppens andra match, är turneringens två första åttondelsfinaler klara. Värdnationen Ryssland ställs mot Spanien medan Uruguay, som vann grupp A med tre raka vinster, möter Portugal.