Låste in domarna och sågade kvinnor

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Klubbens president blev tokig: ”Ingen kan jävlas med den här staden”

1 av 7

Ett sent domslut gick inte Trabzonspors väg - det fick presidenten Ibrahim Haciosmanoglu, 49, att rasa.

Efter 2-2 mot Gaziantepspor låste han in huvuddomaren Cagatay Sahan i flera timmar och förolämpade kvinnor.

– Jag kan till viss del förstå frustrationen, men det blåstes ju upp något enormt, säger Gaziantepspors Daniel Larsson.

Daniel Larsson, med ett förflutet i BK Häcken och Malmö FF, gjorde ett av målen för Gaziantepspor när laget spelade mot Erkan Zengins Trabzonspor på onsdagskvällen.

Det blev 2-2 och delad poäng för svenskarna.

”Började kastas in tändare”

De fick sedan uppleva ett stökigt efterspel.

– Vi var kvar på arenan i två timmar efter matchen, det gick inte att komma ut. Det var mycket folk när vi kom ut, men det kändes aldrig riktigt farligt. Det är klart att det var hotfullt, de var ju missnöjda. Men de visste nog inte riktigt varför. Till slut pekades de flesta fingrarna mot domarna, säger Larsson till Sportbladet.

Var du rädd?

– Nej, jag skyndade mig av matchen planen för att det började kastas in tändare, mynt och sådant. Men efter det så fruktade jag aldrig att något skulle hända.

Arokoyo tog med handen – domaren friade

I slutskedet av matchen ville Trabzonspor haft en straff.

Oscar Cardozo försökte ta sig förbi förre Mjällby-spelaren Gbenga Arokoyo, men försvararen stoppade bollen med armen. Domaren Cagatay Sahan friade.

– Det är klart att de går miste om en ganska tydlig straff i slutet. Men samtidigt, efter vårt 2-0-mål så börjar domaren blåsa frisparkar så fort de har bollen och ramlar. De har fått med sig allt från domaren fram till den sista sekvensen, vilket våra tränare påpekade under presskonferensen. Men de lyssnade inte så mycket på det, berättar Larsson.

Efteråt var hemmaspelarna och fansen väldigt upprörda. Argast av alla var dock Trabzonspors president Ibrahim Haciosmanoglu.

Han beordrade personalen på Avni Aker stadium att låsa in domarteamet, skriver turkiska Hürriyet.

– Jag kan till viss del förstå frustrationen, men det blåstes ju upp något enormt. Jag hörde att någon från Trabzonspor ville spela om matchen till och med, säger Larsson.

Låste in domarteamet

Domarteamet fick information om att alla dörrar var låsta och bevakades av vakter.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick nys om vad som hade hänt och ringde till Haciosmanoglu för att få stopp på galenskaperna.

Domarteamet fick tillåtelse att åka hem strax efter klockan 03.00. När de kom ut från arenan stod supportrar där och kastade flaskor och stenar.

– Det här är inte något personligt. Ingen kan jävlas med den här staden. Jag bryr mig inte om ifall jag straffas, blir fängslad eller portas från arenan, säger Haciosmanoglu.

Trabzonspor ligger i mitten av tabellen efter tio omgångar. Det är inte okej för ett lag som ska vara med och slåss i toppen.

– Staden lever för laget. De har även haft hyfsade framgångar på senare år och satsar otroligt mycket pengar i spelartruppen. Kraven är högre än vad resultaten har varit. Så viss till del finns det befogad kritik, men det gick ju brutalt överstyr igår, säger Larsson.

”Vi ska inte leva som kvinnor”

Presidenten gjorde även fler uttalanden som väckte starka reaktioner från kvinnorättsgrupper och politiker.

– Om vi ska dö, så ska vi dö som män. Vi ska inte leva som kvinnor. Ingen kan tvinga oss att leva som kvinnor, säger Haciosmanoglu.

Det turkiska fotbollsförbundet har startat en utredning.

– Människor som han ska inte fortplanta sig, de borde kastreras. Sådana sexistiska idéer ska inte gå i arv till nästa generation, säger Melis Alphan, krönikör på Hürriyet.

För Daniel Larsson, 28, är det första gången något sådant här inträffar under tiden i Turkiet.

– Man ska absolut inte hylla sådana saker som hände efter matchen igår. Tvärtom. Men under själva matcherna härnere är det ändå roligt att det är sådant tryck på läktaren. Det blir högljutt och det är roligt, säger han.

Hur är staden Gaziantep och livet i Turkiet?

– Det är fortfarande sommar här, vi har precis fått en dotter här också, så jag har inte så mycket att klaga över.

– Det är en ganska stor stad, ganska konservativ så det kan bli lite kulturkrockar ibland. Men fin matkultur och många bra restauranger. Om man ser på kartan så ligger staden inte så långt ifrån mitten av landet egentligen, men allting efter Ankara är öst. Men vi har inte fått vara med om något farligt på det sättet, som man kanske tänker kan inträffa.

Ni bor nära gränsen till Syrien där det har varit oroligt. Något du tänkt på?

– Jag tänkte absolut på det när jag fick höra om intresset. Det var min största anledning till att jag inte skulle komma hit. Men jag blev övertygad att det går lugnt till här. Även om det geografiskt inte är så långt härifrån, så är det ändå långt från krig och allt hemskt som händer.

Larsson har fått förtroende av tränaren Mutlu Topcu och det har blivit nio framträdande. I de två senaste matcherna – Mersinspor och Trabzonspor – har han hittat målet.

– Jag har fått stort förtroende och har känt: ”Bara jag gör mitt så kommer jag få chanser”. Sedan är det klart att det är viktigt att producera framåt som en offensiv spelare, säger Larsson.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.