Fagerlund: Ett ologiskt resultat på alla sätt

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

När Cristiano Ronaldo drog upp tröjan och visade magrutorna kändes det klart.

Men ibland innehåller fotbollen minst lika ologiska resultat som segergester.

I sällsynta fall slutar det med att José Mourinho håller handen vid örat och firar.

”Vi har ingen press på oss.”

Det var José Mourinho som sade det inför mötet med Juventus på bortaplan och det var väl inte särskilt svårt att förstå vad han menade.

Mötet mellan de båda på Old Trafford var en lektion där Juve agerade mästare och hemmalaget dess elever. Italienarna var både överlägsna och en aning högfärdiga på ett sätt som höll på att straffa sig i den andra halvleken, men i slutändan klev de av gräset som värdiga vinnare.

Med den uppvisningen i närminnet var det nog en del som undrade om det ens skulle hinna bli någon match i Turin innan United tackade för sig. Speciellt med tanke på att laget återigen visade tecken på vacklande hälsa i helgens ligamöte med lilla Bournemouth.

Den här gången blev det helt annorlunda.

Juve tilläts inte styra lika hänsynslöst

Det var inte så att de var det bättre laget eller hade de vassaste lägena under den första halvleken. Men bara känslan av att kunna kliva av i paus utan att ha släppt in ett mål är en liten vinst i sig för Manchester United nuförtiden.

Ander Herreras intåg i startelvan var efterlängtat och bidrog till det sunda förnuftet, men de kändes heller inte lika ihåliga försvarsmässigt så som de ofta gjort under säsongen. Chris Smalling, som var fullständigt bedrövlig för bara några dagar sedan, hade vaknat på rätt sida och hans närmaste kollega Victor Nilsson Lindelöf fortsatte visa upp sig från sin bästa på världens största fotbollsscen (han verkar trivas lite extra just där).

Med det sagt är Juventus fortfarande Juventus. Trots att de inte tilläts styra och ställa lika hänsynslöst som i Manchester visade de gång på gång upp sina många anfallshot och hur de skickligt fyller på med folk så fort bollen närmar sig offensivt straffområde. United höll ihop det så gott det gick, avvärjde fara efter fara i ett försök att faktiskt få med sig en oerhört tung poäng hem.

Vissa hot är dock omöjliga att försvara sig mot – även för en Lindelöf i stigande form.

Ronaldos avslut var magnifikt

För inte alls speciellt längesedan reste sig den här arenan upp och applåderade en motståndare som cykelsparkade in ett mål bakom Gianluigi Buffon. Nu höjde de armarna i skyn för samma spelare, med skillnaden att han numera är en av dem.

Cristiano Ronaldos firande med de blottande magrutorna var genant, medan avslutet var häpnadsväckande magnifikt. Knappast någon kan ha höjt på ögonbrynet när de såg vem som levererade bollen i djupled, Leonardo Bonucci borde nästan söka patent för den typen av passningar. Det var ett anfall som var rent utsökt att beskåda, och Lindelöf kunde inte göra annat än att uppgivet slå ut med armarna.

Men, liksom faktumet att United klev ut i paus utan ett baklängesmål, hände något annat den här kvällen. Något fullständigt obegripligt på så många sätt.

Statistik betyder ingenting i slutändan...

Totalt landade Juventus på 21 målchanser, varav majoriteten av försöken rann utanför. När matchen blåstes av stod det dock 1–2 på resultattavlan, Juves första förlust på hemmaplan i Champions League-gruppspelet sedan 2009 (!).

Först en frispark från inhopparen Juan Mata med fyra minuter kvar, därefter en märklig frispark som Alex Sandro olyckligt styrde in i eget mål.

Segern var definitivt inte rättvis för Manchester Uniteds del, men i slutändan är det målen som räknas och inget annat. Det här var tre gigantiska poäng på ”Fergie Time” för en klubb som kämpar för att hålla sig över vattenytan på daglig basis.

Om Mourinho firade likt Cristiano Ronaldo? Naturligtvis inte. Däremot betedde sig tränaren minst lika infantilt när han gick runt på planen efter slutsignal och höll handen vid örat.

Det är ”hans grej” likt Ronaldos självaktning över magrutorna och Bonuccis djupledspassningar. Vi får nog börja vänja oss vid att vissa aldrig förändras, helt enkelt.

Laddar Matchöversikt

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.