Stjärnagenten: ”Jag är på en annan nivå”

Publicerad 2018-10-15

Svenska Fotbollförbundet har återinfört en slags licensiering av agenterna.

Men flera agenter har inte registrerat sig – däribland stjärnagenten Hasan Cetinkaya.

– Jag är inte på den nivån, jag är på en annan nivå, säger Cetinkaya.

I somras öppnades möjligheten för rådgivare och spelaragenter att ansöka om att bli ”registrerade förmedlare” hos Svenska Fotbollförbundet. Man ska uppfylla vissa krav, bland annat ha ett oklanderligt rykte och inte är dömd för ekonomisk-, sexual- eller våldsbrottslighet.

Dessutom skriver agenten/spelarförmedlaren under ett 17-sidigt dokument med regler som man förbinder sig att följa vid spelartransfers.

– Vi har jurisdiktion över Sverige. När en förmedlare företräder en svensk klubb eller en spelare som skriver ett avtal med en svensk förening så faller man under vårt regelverk, säger förbundsjuristen Tobias Tibell.

– Hjälper man en svensk spelare att skriva kontrakt med en tysk eller engelsk klubb till exempel så är det tyska och engelska regelverket som gäller i de fallen.

”Jag har licenser på större marknader”

SvFF har listat 40 agenter på sin hemsida. Men flera agenter saknas på den listan, bland annat Hasan Cetinkaya, 41.

Sveriges största agent, som bland andra har landslagsspelarna Victor Nilsson Lindelöf, Emil Forsberg, Robin Olsen samt utländska spelare som Daniel Amartey och holländska stortalangen Frenkie de Jong, har inte sökt licensen.

– Det är en jättebra grej för svenska agenter som jobbar på den nivån, säger Cetinkaya.

Varför har inte du sökt licensen?

– Jag är inte på den nivån, jag är på en annan nivå. Jag har licenser på större marknader i Europa. Sen bor jag inte i Sverige sedan nästan tio år tillbaka, jag har ingen verksamhet där.

Carl Fhager, 43, och Claes Elefalk, 59, har inte heller sökt licens.

– Advokater är uttryckligen undantagna från reglementet. Vi lyder under advokatsamfundets rätt tuffa regler. De är oförenliga med agentregelverket, säger Fhager.

”All fokus är på NHL-hockeyn”

Elefalk har bestämt sig att uteslutande jobba inom ishockeyn.

– Vi avslutade fotbollsverksamheten i samband med att vi hjälpte Fredrik Ljungberg över till MLS för tio år sedan. All fokus är på NHL-hockeyn, säger han.

Nima Modyr, som är baserad i Malmö, har inte sökt licens ännu men kommer att göra det.

– Jag kommer registrera mig som förmedlare hos SvFF. Jag ställer mig bakom det här initiativet från förbundet. Jag är redan registrerad som agent hos flera utländska fotbollsförbund, säger Malmöbaserade agenten Nima Modyr.

Är man inte registrerad förmedlare hos SvFF stoppar dock de nya reglerna en agent att representera ett svenskt utlandsproffs vid en övergång tillbaka hem till en allsvensk klubb.

– Givetvis har Svenska Fotbollförbundet regler för det, och det är precis samma läge som när en klubb ska hämta en spelare från till exempel Brasilien. Då får man anpassa sig efter det, säger Cetinkaya.

Kan straffas

Om en spelare eller en klubb använder förmedlare som inte är godkända kan förbundet dela ut straff.

– Då är det ett brott mot regelverket och vi kan döma ut böter. Det har vi gjort tidigare bland annat när klubbar betalt ut ersättningar till agenter när det har rört sig om övergångar för underåriga spelare. Vi har exempel på bötesbelopp på upp till 350 000 kronor. 

Två svenska agenter som varit aktiva vid övergångar inom och från allsvenskan den senaste åren saknas också på listan bland de registrerade förmedlarna.

Den ene har en dom för ekonomiskt brottslighet och den andre är dömd för ringa narkotikabrott – domar som gör att de kan bedömas att inte uppfylla kravet på ett "oklanderligt rykte" om de väljer att ansöka om registrering hos SvFF.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln