Hyllas (!) av pamp – efter attackerna

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Förbundsmedlem: ”Fortsätt så här!”

1 av 13 | Foto: AP
Slagsmål mellan ryska och engelska supportrar direkt efter slutsignal.

En engelsk supporter svävar fortfarande i livsfara efter attackerna inne på Stade Vélodrome.

Samtidigt hyllas nu de ryska huliganerna – av ett toppnamn inom den ryska fotbollen.

”Bra jobbat grabbar”, skriver förbundet Igor Lebedev på Twitter.

Direkt efter matchen mellan England och Ryssland genomförde ryska anhängare en planerad anstormning mot en läktarsektion med engelska fans inne på arenan Stade Vélodrome.

Flera skadades i attackerna och en av dem – 51-årige Andrew Bachne – vårdas fortfarande för livshotande skador på ett sjukhus i Marseille, uppger The Sun.

Attackerna har fördömts runtom i Fotbollseuropa och Uefa har hotat att kasta ut såväl Ryssland som England från EM om liknande förseelser inträffar.

”Försvarade vårt land”

Samtidigt går nu en högt uppsatt förbundsmedlem från det ryska fotbollförbundet ut och stöttar huliganernas planerade attack.

”Jag ser inget fel i att fansen slåss. Tvärt om. Bra jobbat grabbar. Fortsätt så här”, skriver Igor Lebedev – parlamentsledamot och medlem i det ryska fotbollförbundets exekutivkommitté – på sitt Twitter-konto enligt The Guardian.

Han fortsätter:

”Det som hände i Marseille och i andra delar av Frankrike är inte fansens fel. Det här handlar om att polisen inte klarar av att hantera sådana här event. I nio av tio fall så går fansen på matcher för att slåss. Det är normalt. Grabbarna försvarade vårt lands heder. De tillät inte engelsmännen kränka vårt moderland. Vi borde förlåta, och förstå, våra fans”.

”Är överdrivet”

Igor Lebedev är inte ensam om att tona ner händelserna på Stade Vélodrome. Även landets idrottsminister, Vitalij Mutko, har menat att det hela fått en överdriven uppståndelse.

– Det var ingen sammandrabbning... allt är överdrivet, allt är faktiskt bra här, sa han till Russia Today efter matchen.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.