Anmäler förbundet för diskriminering

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Damlandslaget kräver lika lön som herrarna

Det amerikanska damlandslaget i fotboll anmäler landets fotbollsförbund för diskriminering.

Fem av lagets stjärnor har skrivit på anmälan där de argumenterar för att de är det mest framgångsrika och ekonomiskt lukrativa landslaget – men att herrarna trots det har bättre betalt.

Klinsmann är coach för herrarna.

Lönerna för de svenska kaptenerna – i nio sporter

Spelarna i det amerikanska damlandslaget i fotboll har de senaste åren flera gånger gjort sina röster hörda kring vad de upplever är en könsdiskriminering inom amerikansk fotboll. Bakgrunden är att damlandslaget, trots att de är landets mest populära, framgångsrika och ekonomiskt mest lukrativa, får sämre förutsättningar och ersättning.

Ber myndigheten att utreda

Nu har laget tröttnat och anmäler genom fem spelare, som säger sig representera hela laget, fotbollsförbundet till de amerikanska myndigheterna. Spelarna bakom anmälan är lagkaptenerna Carli Lloyd samt Becky Sauerbrunn, anfallaren Alex Morgan, mittfältaren Megan Rapinoe och målvaktsprofilen Hope Solo, skriver New York Times.

De ber nu de amerikanska myndigheterna att utreda om USA:s fotbollsförbund bryter mot landets lagar mot diskriminering när de betalar sina damspelare så lite som 40 procent av vad herrarna har i ersättning. Detta trots att damerna vunnit tre VM-guld och fyra OS-medaljer samtidigt som herrarna som bäst tagit sig till en kvartsfinal i VM (2002).

Vägrade spela landskamp

I december tog det amerikanska damlandslaget också till stridsåtgärder när förbundet planerat in en vänskapsmatch mot Trinidad and Tobago på ett undermåligt konstgräs på Hawaii. Då tvingades förbundet till sist ställa in matchen, som var en del av lagets hyllningsturné efter VM-guldet förra sommaren, sedan spelarna vägrat att spela.

Lönerna för de svenska kaptenerna – i nio sporter

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.