”Inte kommit upp i nivå – det kan jag inte ljuga om”

Publicerad:
Denni Avdic.
Foto: BJÖRN LINDAHL & TT
Denni Avdic.

FOTBOLL

Endast nio chanser från start för Denni Avdic på två säsonger och konkurrensen hårdnar i AIK.

Rikard Norling är väldigt nöjd med 29-åringen – men Avdic har varit besviken och vill nu hitta tillbaka till sin rätta nivå.

– Jag vet vad jag kan och det är jobbigt när du inte kommer upp till den nivån du har. Det kan jag inte ljuga om, säger han.

AIK vann kampen om Denni Avdic 2016 då anfallaren vände hem från utlandsäventyr i Tyskland och Nederländerna. Sportchefen Björn Wesström pratade om en spelare i ”kategorin potentiell allsvensk skytteligavinnare”.

Men så har det inte blivit under de två säsongerna med AIK. Under våren 2016 hade anfallaren skostrul och tittar man på statistik fram till nu ser man att Avdic inte heller har fått speciellt många chanser som anfallare i AIK:s startelva.

Fem på nio matcher

2016 startade han som anfallare vid sju tillfällen, bara i två av matcherna blev det 90 minuter. 2017 startade Avdic endast en match för AIK. På de nio matcherna från start stod 29-åringen för fem mål.

– Det är klart jag har egna mål. Efter Holland ville jag komma hem och börja om på nytt och få ny energi, och samtidigt låta familjen ta igen sig lite från allt flyttande. Då hade man målet att komma hit och prestera, göra mål. Jag vet vad jag kan och det är jobbigt när du inte kommer upp till den nivån du har. Det kan jag inte ljuga om, säger Avdic.

Endast totalt nio starter på två säsonger för Avdic, men däremot har det blivit massor med inhopp. Tränare Rikard Norling, som tog över efter Andreas Alm i maj 2016, har dock valt att använda Avdic på andra positioner.

– Han är en av de spelarna som har varit här längst. Jag är otroligt nöjd med Denni. När man summerar allting så har jag använt honom i väldigt viktiga lägen under den tiden jag har varit här. Jag är helt övertygad om att det kommer vara så igen. Sen om det blir att han spelar 90 minuter varenda match under hela säsongen det får vi se. Det gjorde han inte under förra året, men han gjorde oerhört taktiskt insatser framförallt. De bästa får spela, och kommer han igång så kommer han att göra det. Som jag säger, han kommer fylla en väldigt viktig funktion, det är jag övertygad om, säger Norling.

– Det är inte heller så att jag har använt honom i dussinlägen när vi har varit i ledningen med 3–0, utan det har varit när vi varit i ledningen med 1–0, där det har varit viktig tid att hantera.

Hur ser du på hans tid i AIK?

– Jag vill inte recensera hans tid. Jag kan bara konstatera i hur mycket värde jag sätter i honom. En viktig pjäs.

AIK har fyllt på rejält inför säsongen.

Har värvat starka namn

Klubben har hämtat in Enoch Kofi Adu, Stefan Silva, Tarik Elyounoussi, Nabil Bahoui och fått tillbaka både Anton Salétros och Ahmed Yasin på lån. Lägg även till att det finns offensiva spelare som Kristoffer Olsson, Nicolas Stefanelli och Henok Goitom i truppen.

– Det påverkar inte min situation. Det är kul att få in bra spelare, så är det. Det pushar en själv att försöka ännu mer, ännu bättre och jobba hårdare för minuterna man vill ha på planen och det blir man bättre på. Jag ser ingen större skillnad, säger Avdic.

Vilken är din position?

– Längst fram. Men jag har varit lite där det behövts egentligen. Ibland har han behövt mig på mittfältet, i det offensiva rollen, ”pocket” som vi kallar det. I många matcher på slutet har jag fått hoppa in defensivt också för att stabilisera när det börjar komma långbollar och grejer, så att för egen del är det att vara redo på allt. Men jag utgår så klart från att det är längst upp. Mitten är ännu mer fullt, så vi skiter i det, säger han och skrattar.

Hur har det där snacket om skyttekungvinnare påverkat dig?

– Man får kämpa mycket här (pekar på fotbollsplanen bredvid oss) och även med tankarna, man kan inte fundera för mycket. Det är ett jävligt arbete på den biten också. Det är många som har förväntat sig mycket och så har man inte levererat på den nivån som vet att man kan. Jag tror det är mer frustrerande för mig än för andra, skulle jag tro. Sen försöker man vara professionell. Det har inte funkat så jävla bra, jag har flyttats runt på positioner och grejer och inte fått stabilitet i mitt spel. Jag har inte så mycket mer val än att köra på, jobba stenhårt och hoppas att skiten vänder.

”Jävligt tråkigt om ingen brydde sig”

Hur mycket jobbar man men det mentala?

– Nu är man ganska rutinerad, jag varit med länge och i många olika situationer, både positiva och väldigt jobbiga. Man hanterar det ändå ganska bra. Jag har familj, en kunnig farsa, han är intresserad och man kan bolla med honom. Många runt omkring är intresserade och stötta mig. Sen är det främst jag själv som får se till att tömma huvudet och stänga ute sånt som inte är någon ide att tänka på egentligen, det är här det viktiga är (pekar på huvudet).

Förväntningar bygger på att du har kvalitéer och det är väl något man kan ta med sig.

– Så är det ju. Det är positivt. Så har man också tänkt. Det hade varit jävligt tråkigt om ingen brydde sig, haha.

– Men för egen del är det min egna press, jag vill mer än det som har varit. Så enkelt är det. Jag vill spela mer, jag vill göra fler mål och jag vill prestera bättre och hjälpa laget mycket mer än vad jag har gjort. Det är just där min frustration har varit eller det jag har funderat på.

Du har känt frustration – men ändå mått bra i AIK?

– Det går inte att må dåligt med de här grabbarna, alla är störtsköna. Det spelar egentligen ingen roll vilka som startar egentligen, man är vänlig och skön mot alla. Jag mår jävligt bra i AIK.

Hur tuff är konkurrensen i anfallet mot tidigare?

– Det är ingen större skillnad än vad det var mitt första år. Då kom (Chinedu) Obasi in, (John) Chibuike kom in och Isak kom från ingenstans. Carlos Strandberg kom och så hade vi redan Jag, Eero (Markkanen) och (Fredrik) Brustad. Så det är inget nytt.

Det är tufft.

– Ja.

– Men någonstans är det positivt för laget, alla måste höja sig hela tiden. Ingen ska kunna känna sig trygg egentligen, varenda träning kommer bli viktig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.