Billborn: ”En rädd tränare ger rädda spelare”

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN

AIK sparkade Rikard Norling efter en derbyförlust mot Djurgården för en dryg vecka sedan.

Är Stefan Billborn rädd att gå samma öde till mötes vid samma derbyutfall för Bajen på söndag?

– Skulle man sitta och tänka på det så tror jag fan, det blir ännu mer fel. En rädd tränare ger rädda spelare, säger en, alltså inte så värst oroad, Hammarbytränare.

Samtidigt som Djurgården har börjat puttra på med tre raka segrar så har de två övriga Stockholmsklubbarna haft det kämpigare.

I AIK har det gått så långt så att nye tränaren Bartosz Grzelak efter förlusten mot Elfsborg krasst konstaterade att AIK ”är ett bottenlag”.

Så med det i åtanke...

Hur betecknar du Hammarby som lag i år?

– Jag tror man ska vara lite försiktig med vad man betecknar så. Två vinster i den här tabellen och man kan ligga på europaplats. Det är så mycket kryss i matcherna så den rör sig hela tiden. Men jag skulle absolut inte beteckna oss som en bottenlag. I deras (AIK:s) sits kanske det stärker dem här och nu. Men det epitetet ska man inte sätta på sig, säger Hammarbytränaren Stefan Billborn efter fredagens derbyförberedande träningspass.

Han fortsätter:

– Men vi ligger ju i mitten och seglar. Vi pendlar så mycket i prestation under de här 90 minuterna att vi kan vara fullständigt dominanta mot Häcken i 30 minuter och sen vara helt nedtryckta mot, ja, you name it. Där ligger vi och sprakar. Det är lite jobbigt för oss som lag.

Många avbräck

Det, av många inför säsongen guldtippade, Hammarby har ju haft det tufft. Den offensiva udden har saknats och poängen har inte trillat in på samma vis som de gjorde under stora delar av förra säsongen.

– En anledning är också att vi inte har samma spelare. Det tror jag många glömmer bort, säger Billborn, och nämner namn som Nikola Djurdjic, Mujo Tankovic (må så vara att han fortfarande tränar med laget) och Johan Wiland.

– Man måste också titta på vad det är för lag som spelar. Men att vi måste kunna transformera vårt bollinnehav till fler målchanser, det är helt uppenbart.

Och han kommer få ändra en hel del i det där laget till derbyt mot Djurgården, då flera spelare är borta från truppen på grund av skador. Alexander Kacaniklic och Tim Söderström är borta efter ådragna skavanker mot Falkenberg senast. David Ousted som haft ryggproblem och Simon Sandberg som haft höftproblem tvingas till vila. Dessutom är Paulinho och Richard Magyar fortfarande på rehabstadiet efter respektive skador.

”Man mår ju lite risigt hela tiden”

”Skadeoron” är en sak. Hur är det då med Billborns personliga oro? Trots allt hade han ju inte varit den första Stockholmstränaren att bli avskedad efter en derbyförlust denna säsong – om nu så skulle visa sig bli fallet.

Hammarbytränaren visar dock inga tendenser på att vara allt för pressad över sin arbetsframtid i grönvitt – trots det inte helt optimala tabelläget.

– Man mår ju risigt lite hela tiden när spelet inte stämmer. Men det ligger utanför mitt beslutsfattande. Det är en realitet i fotbollen i dag, säger Billborn, som fortsatt känner fullt förtroende från den sportsliga ledningen.

– I en fotbollsklubb funkar det att antingen har man fullt förtroende eller ingenting alls. Inte att man har lite eller något. Det är så det funkar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.