Mejla

Petra Thorén

Thorén: Ett VM utan Hegerberg är som VM utan Messi

FOTBOLL

RENNES. Inför VM har allt handlat om HON som inte är med.

När Norge tog sig an VM var det som att spelarna glömt att hon varit det.

Norskorna har varit tvingade att gå vidare utan stjärnan Ada Hegerberg.

Det räckte mot Nigeria, men hur långt bär det i VM?

VM har rullat igång i en rasande fart. Premiärkvällen i Paris i fredags bjöd på fransk fotbollselegans och frisk supporterkultur.

Så långt en fest, den inramning som anats och förtjänas.

Kommer att få se fler snedtramp

Men vi hann knappt andas innan första dikeskörningen kom. En moralisk debatt följde Tysklands krampaktiga seger mot Kina. Den tyska tidningen Bilds rubrikval kring matchvinnaren – Guilia Gwann – var både plumt och oförklarligt onödigt. "En ful seger - av vår snyggaste spelare" uppgavs anspela på den tyska lagkamraten Alexandra Popps uttalanden om att hennes 19-åriga lagkamrat är mån om sitt utseende. Möjligen onödigt sagt, men samtidigt en Bildsatsning som både var smaklöst och tondöv.

Man är ju inte förvånad och vi kommer få se fler snedtramp.

Men det goda krafterna kommer att vinna, den bollen är i rullning och just nu är hastigheten på den både hög och i rätt riktning.

Som vissa sportsliga tendenser i VM:s inledning.

Själv vände jag blickarna mot Reims under kvällen.

Norge mot Nigeria med stort svensk intresse. Precis före avspark kramande Martin Sjögren om vännen Thomas Dennerby.

Sen var kramkalaset slut.

Skakade av sig Ada-gate

Efter första halvlek hade Norge ledningen med 3-0 och det var som att Lisa-Marie Utland kraftfullt satte ner foten för hela norska laget.

Laget är inte skakat, inte påverkat eller skadat av Ada-gate.

En intervju som publicerades med Ada Hegerberg inför VM rev upp sår igen, fick herrspelaren Martin Ödegaard och herrarnas förbundskapten Lars Lagerbäck att stå upp för VM-laget.

Spelarna har varit fåordiga under debatten som rasat i veckan. Ikväll lät de fötterna tala.

Samtidigt går det inte att förhålla sig till Norge utan att tänka på hur det egentligen borde vara. Det är ett underbetyg till den norska landslagsledningen och Norges fotbollförbund att de inte lyckats skapa en miljö som fungerar för den kvinnliga spelare som vunnit den första versionen av Ballon d´Or.

Ett VM utan Ada Hegerberg är som ett VM med Argentina utan Messi eller ett Portugal utan Ronaldo. Eller ett Sverige utan Zlatan Ibrahimovic i sitt bästa slag (glöm VM 2018).

Kollektivet kan fungera utan, men som åskådare vill du alltid se de bästa spelarna.

Som ett VM utan Messi

Martin Sjögren har förstås förhört sig med sin förbundskaptenskollega Lars Lagerbäck om de erfarenheter han av sin egen Zlatan-gate.

Sjögren sa i TV 4 inför matchen att han gjort sina försök för att locka tillbaka Ada Hegerberg som tackade för sig efter Norges tunga EM 2017. "Men man ska inte övertala folk" påpekade han.

Den förre damallsvenska tränaren påpekade också att mycket av kritiken från stjärnan är riktad mot det som hänt före hans tid i landslagsledningen. Ada Hegerberg har själv sagt att hon har försökt påverka det norska landslaget i flera år men att bördan blev för tung. Hon mådde psykiskt dåligt under landslagets samlingar och tog sig ur sin tvångströja.

Norska landslaget har inte givit upp hoppet om att få Ada Hegerberg tillbaka. Lise Klaveness, chef för elitsatsningen på Norges fotbollförbund, håller kontakten tror på ett möte efter VM.

Jämnade ut spelet i andra

Oavsett spelas det ett VM utan en av de främsta spelarna (Pernille Harders Danmark gick aldrig vidare) och det är vansinnigt trist.

Men norskorna tog sitt öde i hand och lyfte mot den franska himlen. De klarade sig fint-fint utan sin största stjärna, fungerade som ett kollektiv och saknaden syntes inte.

Individuella försvarsmissar, två norska mål via motståndare, i Nigeria bäddade för en norsk seger där Kopparbergs Göteborgs Vilde Böe Rise balanserade starkt på mitten, Caroline Graham Hansen tvåfotsdribblade, Guro Reiten var kvick och Utland spetsig i anfallet.

Dennerbys Nigeria hämtade sig från chocken och spelade jämnare i andra halvlek. Spetsen och speeden fanns i anfallet, men alltför ofta kom spelarna ensamma i djupled utan medspelare som fyllde på.

Förlusten var redan tung och blev ännu tyngre skickliga försvararen Faith Ikidi, som spelar i Piteå, bars ut på bår med en knäskada. Nu har Dennerby att jobb att göra för att få "Super Falcons" att flyga igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Av: 

Petra Thorén

Publisert:

LÄS VIDARE

Hegerberg-löst Norge fick VM-drömstart

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Martin Sjögren