Hade slutat spela – nu ska han sänka Sverige

”Läkaren kunde trycka in fingret i mitt skelett”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Han är 34 år och skulle egentligen inte kunna spela fotboll igen.

Nu är Santi Cazorla mot alla odds tillbaka i det spanska landslaget.

Uppdraget?

Att sänka Sverige.

Santi Cazorlas återkommande hälproblem förstörde spanjorens två sista säsonger i engelska Arsenal 2016–2018. Till sist kom läkarna fram till att mittfältarens ben hade infekterats av bakterier som gjort att åtta centimeter av hans hälsena var obrukbar.

Riskerade amputation

När läget var som värst fick Cazorla veta att han till och med riskerade en amputation av benet. Efter elva operationer och ett antal antibiotikakurer kunde benet ändå räddas sedan skinn tagits från fotbollsspelarens underarm för att läka såret på benet.

– Jag har haft tur, trots allt, eftersom det kunde varit värre. När läkaren byggde om hälsenan insåg han hur illa åtgånget skelettet var. Han kunde trycka in sitt finger i det. Det var som modellera, sa Cazorla till The Guardian förra sommaren.

Kan nå 79 landskamper

Spanjoren tvingades avsluta karriären men vägrade ge upp. Efter 636 dagar gjorde han en osannolik comeback i Villarreal och efter 37 matcher under säsongen 2018/19 kommer nu nästa besked i framgångssagan.

För första gången på fyra år är Santi Cazorla tillbaka i det spanska landslaget med möjligheten att göra sin 78:e och 79:e landskamp när landslaget ställs mot Färöarna (7 juni) och Sverige (10 juni) i EM-kvalet.

Foto: Jose Miguel Fernandez de Velasco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.