Vangsgaard sänkte Hammarby med hattrick

Publicerad 2022-04-20

Linköpings FC verkar bli att räkna med i årets allsvenska.

Likaså Amalie Vangsgaard.

Den 25-åriga danskan stod för ett hattrick när LFC krossade gästande Hammarby med 3–1.

Med en ofantligt viktig 1–0-seger mot Piteå i bagaget från helgen så begav sig Hammarby till Linköping med en på pappret sargad och skadedrabbad trupp.

När startelvorna släpptes så stod det klart att laget var ännu mer skadedrabbat än det först verkat.

I matchtruppen som släpptes under gårdagen fanns så väl lagkapten Alice Carlsson som landslagsstjärnan Madelen Janogy med. Väl när det var dags för match så saknades de båda i så väl startelva som på bänk,

Med facit i hand kanske de hade behövts för gästerna.

”Kunnat göra fler mål”

Linköping, som inlett säsongen piggt, tog kommandot direkt från start – och det genom Amalie Vangsgaard.

Först satte hon 1–0 efter ett fint inspel från Alva Selerud i minut 8, efter att LFC redan där haft en handfull klara målchanser.

Två minuter senare, återigen framspelad av Selerud, fick danskan en drömträff när hon också dundrade in 2–0 för östgötskorna.

– Vi hade kunnat göra några fler mål. Men känns som vi har bra tryck. Förhoppningsvis gör vi fler mål i andra, säger Alva Selerud till Viaplay.

Skytteligaledning

Och fler mål blev det – fler Vangsgaardmål dessutom.

Med dryga timmen spelad sprang sig 25-åringen helt ren mot mål efter ett ypperligt instick från Cornelia Kapocs.

Avslutet var kyligt, distinkt och hattrickfastställande. Dessutom var det ett mål som tog upp henne i damallsvensk skytteligaledning med totalt fem mål på fyra matcher.

Hammarby fick kort därefter ett reduceringsmål när Vilde Haslund såg ut att vara sist på en välslagen frispark från Courtney Nevin. Men närmare än så kom inte Stockholmslaget, som därmed åkte på sin tredje förlust för säsongen.

Segrar för Kif och Pif

På annan ort så tog Kif Örebro tre poäng hemma mot Umeå efter att Elli Pikkujämsä klivit fram med dubbla fullträffar. Den finländska försvararen/mittfältarens tredje och fjärde mål under den damallsvenska inledningen gav en 2–0-seger.

Seger blev det också för Piteå IF – som även de ställdes mot en nykomling i form av IFK Kalmar. Hlin Eiriksdottir blev matchens enda målskytt och matchhjälte för norrländskorna efter att ha satt en straff i minut 76.