Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Det är så här äkta kärlek ser ut

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

ROM. Desperationen steg när matchuret tickade över 90 minuter på Stadio Olimpico.

Det var ju inte så här det skulle sluta.

Det är omöjligt att hålla räkningen på hur många gånger Francesco Totti har räddat Roma, i kväll räddade Roma Totti.

Och ja, den som undrar hur äkta kärlek ser ut var inte i norra Rom i kväll.

Familjen Tottis ärovarv runt Stadio Olimpico tog ett litet stopp vid Curva Sud, där en tårtyngd ”Francé” stannade till för att tacka Romas ultras och skjuta upp en boll på läktaren.

Skjuta upp avskedet gick inte längre.

Före avspark var området utanför arenan tjockt med folk med mörkröda svettringar under armarna på tröjan med nummer tio på ryggen. Flera tillfälliga Totti-statyer i någon form av hårdplast hade smällts upp för att klubbens tifosi skulle kunna ta en selfie med sin evige kapten. En knapp halvtimme före match flög ett flygplan med banderollen ”Grazie Capitano” över arenan.

Paolo Maldini, Alessandro del Piero, David Beckham och Javier Zanetti delade tillsammans med en rad andra fotbollsdigniteter med sig av sina bästa (alltså ofta värsta) Totti-minnen på storbildsskärmarna.

Det säger väldigt mycket

Det här var en kväll för försoning och nostalgi, men Gianluigi Buffon kom inte undan så lätt.

När Buffon, som stod i vägen för en Roma-scudetto i år, dök upp på storbildsskärmen blev han utvisslad. Det var nästan skönt, för det skulle ju spelas tävlingsfotboll också och Francesco Totti skulle starta på bänken.

Det var första gången i år som Romas hemmaarena var fullsatt, vilket säger väldigt mycket om tillståndet i italiensk supporterkultur och kanske ännu mer om tillståndet Totti.

Sedan kom verkligheten emellan och fällde Roma ner i brygga två gånger om. Först genom Pietro Pellegris inledningsmål efter bara två minuter. Genova-födde jättelöftet är just 16 år fyllda och blev i kväll Serie A:s yngste målskytt genom alla tider. Som en liten blinkning av historien, som spände en oundviklig symbolisk båge från Francesco Tottis första Serie A-match som 16-åring 1992 (när Totti vann scudetton 2001 var Pietro Pellegri två månader gammal).

Därefter spelade Roma sin kanske mest ångestfyllda fotboll i modern tid. Trots inhopp av kvällens huvudperson och ett ledningsmål av Daniele De Rossi i andra halvlek, kom Genoa på något sätt tillbaka in i matchen och hade oavgjort när 90 minuter hade gått. Det innebar att Napoli, som ledde stort mot Sampdoria, skulle knipa andraplatsen som ger en direkt Champions League-plats nästa säsong och därmed lämna hemmapubliken i b-moll och Totti snuten på festkonfekten.

Det var ju inte så det skulle sluta!

Det var inte så det skulle sluta. Ett slitande, ångestridet, destabiliserat Roma fick till slut utdelning när Diego Perotti tryckte in säsongens mest förlösande mål på stopptid.

En kärleksinstitution

När också tilläggstiden var över fick Roma hörna. Radja Nainggolan ställde sig vid flaggan med Totti tätt intill sig och gav Romas nummer tio sin sista boll att tjonga iväg högt på Stadio Olimpico.

Och så föll ett kungadöme ihop och allt var över.

Det finns en seglivad föreställning runt om i världen om att Francesco Totti är en småpuckad fotbollsdiva som aldrig springer efter bollen och spottar på sina motspelare.

I Italiens huvudstad är han en kärleksinstitution. Det finns ingen mer älskad människa i Rom av den enkla anledningen att ingen inkarnerar staden mer än Francesco Totti. Han är det kejserliga, det rakryggade, det dialektalt småbonniga, det familjekära och det genuint mjuka Rom i hela sin uppenbarelse. Trots tjugotals reklamfilmer och ett liv i överflöd finns det inget med familjen Totti som inte känns autentiskt. Och då syns de ändå överallt.

Den grandiosa avslutningen och ärovarvet runt arenan var mer än något en sorgestund än en festkväll (jag har sett honom komma in på Olimpico med häst och vagn utklädd till gladiator en gång, så det här var en relativt nedtonad sorti).

Totti grät, Daniele De Rossi grät, Alessandro Florenzi grät och världens hårdaste Radja Nainggolan grät. Till slut var det bara kvinnorna i familjen Totti som höll torrt, från frun Ilary till yngsta dottern, ettåriga Isabel. 

– Stunden är här, jag har gråtit varenda dag på slutet. Jag skulle vilja skriva en dikt eller en sång, men jag kan inte. Däremot har jag försökt uttrycka mig med mina fötter de här åren, började Totti inför sina romerska bröder och systrar på läktaren.

Ingen som bjudit på mer poesi

Och här måste jag ge Francesco Totti fel. Det finns ingen fotbollsspelare som bjudit på mer poesi eller musik de senaste 25 åren.

– Förbannade tid som går. Från och med i morgon är jag vuxen. Att släcka ljuset är inte lätt. Jag är rädd för första gången, för det här är inte som att skjuta en straff. Det är nu jag behöver er och er värme, fortsatte Totti, i ett tal som kommer att citeras i sin helhet i varje italiensk tidning värd namnet i morgon.

Stunden är här. Francesco Totti var en kontraktsförlängning ifrån att bli en renodlad maskot på Romas bänk. Alla inblandade förtjänade ett bättre slut än så.

Det är en halvtung dag för alla oss som haft Francesco Totti som värmelampa i en fotbollsvärld som ofta känns cynisk och kylig. Men det kommer en ny nummer tio i Roma i sinom tid, det har Francesco Totti själv gett sin välsignelse till.

Oddsen på att Cristian Totti, 11, bär pappas tröjnummer säsongen 2022/2023 är drygt 70 gånger pengarna hos italienska spelbolag.
Place your bets.

Grazie capitano!


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Av: Johanna Frändén

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.