”Har varit stor press på mig”

MALMÖ. MFF hade inte besegrat Häcken sedan 2011

Vidar Örn Kjartansson hade aldrig gjort mål i allsvenskan.

Då jagade islänningen bort Häckenspöket med ett hattrick.

– Folk pratar skit om en när man är anfallare och inte gör mål, säger Vidar Örn Kjartansson efter islossningen.

27 januari presenterade Malmö FF, stolt, 25-årige islänningen Vidar Örn Kjartansson som sitt senaste nyförvärv. Enligt uppgift betalade man cirka tre miljoner kronor för att lösa honom från kinesiska Jiangsu – och ytterligare åtta miljoner kronor i sign-on-bonus.

Islossning

Förväntningarna var skyhöga.

Men Kjartansson fick sämsta tänkbara start på säsongen.

Han gick mållös i de fem första matcherna och var på väg att få en rejäl fiaskostämpel på sig.

– Man måste fortsätta tro. Jag har inte gjort mål på fem matcher och det har inte hänt mig på mycket länge. Det har varit tufft men du måste tro på dig själv, säger han.

Och på söndagen kom målen.

I form av den klassiska ”ketchup-effekten”.

Kjartansson spräckte nollan mot Häcken i den 34:e minuten efter en hörna och tre minuter senare var det dags igen då han ökade på till 2-0.

Men islänningen nöjde sig inte där.

I den 65:e minuten fullbordade han sitt hattrick fram till 3-0.

”Fantastiskt”

Fem minuter senare byttes han ut – och fick stående ovationer.

– Det var fantastiskt att göra tre mål. Pressen har varit stor på mig, säger han till Sportbladet.

Många, inte minst supportrarna, har velat se sin favorit Molins i stället för Kjartansson på topp.

– Fansen var fantastiska i dag.

Och nu har det plötsligt vänt, nu älskar de dig?

– Så är det ju. Du måste bara tro på dig själv.

Har du verkligen kunnat ha samma självförtroende som vanligt under den här perioden?

– Jag tappade lite självförtroende inne i straffområdet och har varit lite nervös därinne. Men så blir det när man inte gör mål på fem matcher.

– Det var bara att börja om.

Matchen slutade 3-0 och därmed bröt Malmö den svaga trenden men tidigare haft mot Häcken med åtta raka utan seger. Enda smolken i glädjebägaren var att Markus Rosenberg visades ut efter en armbåge.

Redan nu på torsdag mötes lagen igen – i final i Svenska Cupen.

Se hans hattrick här [extern länk]

Matchens fem bästa:

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Magnus Wolff Eikrem, Malmö

Galet att inte ha matchens tremålsskytt som etta här, kanske. Men Eikrem var bäste fotbollsspelaren på plan och har nu legat bakom MFF:s fem senaste mål.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Vidar Örn Kjartansson, Malmö

Kuhn hoppades och trodde på ketchupeffekt för islänningen inför matchen. Det fick han, kan man lugnt säga.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Anders Christiansen, Malmö

Mittfältsnavet har tillfört MFF:s mittfält en dimension i år. Nu är han en 90-minutersspelare också.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Jo Inge Berget, Malmö

Vilket makalöst jobb han gör var man än sätter honom, norrmannen.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Franz Brorsson, Malmö

Vem saknar Rasmus Bengtsson just nu?

Matchens målvakt: Johan Wiland, Malmö

Hade inget mycket att göra men höll nollan för tredje (fjärde?) matchen i rad.

Domare: Kristoffer Karlsson, Höganäs Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Matchen Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Det var svårt att tro att MFF skulle ha svårt för Häcken. Hemmalaget vann helt rättvist i en match där gästerna bara lyckades skaka fram en rejäl målchans (Gustafsons plötsliga friläge i första).

För Kuhn var det förstås en oerhört lättnad att det var just Kjartansson som sänkte spöket.

MFF upp i serieledning och sedan kan de nog räkna in ytterligare tre poäng mot Blåvitt.

Men Häcken är tillbaka i minikrisen efter 6-1-segern mot Gefle.

(Jury: Johan Flinck)