Mejla

Simon Bank

Bank: Sjöström är här för att jaga världsrekord

Publicerad:
Uppdaterad:

Inte sett den här sortens simning i Sverige på fyra långa år

Sarah Sjöström
Foto: TT
Sarah Sjöström

Sarah Sjöström pratar svenska, men ibland får man lik förbannat se till att översätta vad hon säger.

Som:

– Jag tror jag kanske slår några ­personbästa eller så.

Det betyder: Jag är i Stockholm för att jaga världsrekord.

Så här kan Stockholm också se ut.

Det kan vara gul sol på himlen, man kan förlänga sina steg, man kan sätta sig i en hotellpaviljong på Södermalm och låta blicken svepa över ett vem-är-vem i simvärlden 2016:

Titta, där sitter världsmästaren Sarah Sjöström bredvid Cam van der Burgh, världens snabbaste bröstsimmare. Där ler litauiska ­underbarnet Ruta ­Meilutyte en meter ifrån världsmästaren Marco Koch. Och där ­sitter Therese Als­hammar och skiner ­inför sin ­första topp­tävling i ­hemmabassäng på fyra år.

I fyra dagar, med ­början i dag, är världs­eliten i Eriksdalsbadet. Stockholm Swim Open har samlat ihop en penga­säck och fått hit ett gäng av planetens bästa simmare för att få en långbanebassäng att koka.

”Har toppat”

Vi har inte sett den här sortens ­simning i Sverige på fyra långa år.

Kanske får vi till och med se något ­ingen sett förut.

Det är, i så fall, upp till Sarah Sjöström. Det brukar vara det.

Det är inte helt osannolikt att hon i sommar svarar för den ­bästa OS-insats någon svensk idrottare någonsin presterat. Hon var bäst i världen redan i ­Kazan i somras, hennes ­vintertider har varit chockartat bra, och hon är alltså inte i Stockholm för att simma ner.

Hon är här för att mäta ut vägen till Rio.

– Vi har toppat inför det här, så jag kommer förmodligen simma snabbt. Jag vet inte hur snabbt… kanske några personbästa eller så, sa hon i går.

Så säger inte idrottare.

De brukar mörka, de brukar hålla nere förväntningarna, de brukar göra allt de kan för att inte bygga upp omöjliga kravbilder.

Kan säga att hon är bäst

Men Sarah Sjöström har världsrekordet på två av de fem ­distanser hon ska simma i Stockholm, om hon pratar om personbästa så betyder det att hon flaggar för att ­simma snabbare än ­någon ­annan kvinna ­någonsin gjort – och hon gör det så att det ­låter som att hon just sagt att hon tänker äta ostmackor till frukost.

Det är väl en talang det också:

Det behöver inte vara så dramatiskt att säga att man är bäst om man nu råkar vara det.

Tävlingen i Stockholm ligger fint i tiden, det är den enda toppningen Sarah och ­tränaren Carl Jenner kommer att göra före OS, och även om hon ­säger att hon ”toppat som inför ett EM eller VM” så är det förstås ­inte en hundraprocentig satsning, bara ett par veckors lugnare ­träning.

Det räcker, hur långt får vi se.

Ruta Meilutyte är här, tillbaka efter ett ­benbrott i samband med en cykelolycka i september. Cameron van der Burgh är här, ett par veckor före ­Sydafrikas OS-­uttagningar. Therese ­Alshammar är här för att hitta rätt känsla inför den där OS-porten som står öppen under EM i sommar. ­Sarah Sjöström är här för att simma snabbt och kanske slå ett par personliga ­rekord.

Och om det inte går vägen? Jag ­passade på att fråga henne, för ­säkerhets skull:

Om det går åt helvete här, är det ändå en trygghet för dig att redan ha gjort världstider otoppad i ­vintras?

– Det går inte åt ­helvete här, svarade Sarah.

Jag är inte helt säker på att hon ens förstod ­frågan.

Av: Simon Bank

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.