Topptränarna vill bli av med bortamålsregeln

Uppdaterad 2018-09-18 | Publicerad 2018-09-05

Malmö FF åkte ur CL-kvalet på bortamål mot Vidi. Flera av Europas stora tränare vill nu ändra bortamålsregeln.

Bortamålsregeln har funnits i Uefas turneringar i 53 års tid.

Nu vill flera av Europas topptränare ändra den.

– Tränarna tycker inte att det är lika svårt att göra mål på bortaplan som det var förut, säger Uefas vice generalskereterare Giorgio Marchetti enligt Reuters.

Reglerna i Champions League och Europa League kan förändras i framtiden.

Det hoppas i alla fall ett flertal toppnamn bland europeiska storlagstränare efter ett möte i schweiziska Nyon.

Tränarna som närvarade vid det årliga mötet var, enligt Reuters, Massimiliano Allegri (Juventus), Carlo Ancelotti (Napoli), Unai Emery (Arsenal), Paulo Fonseca (Sjachtar Donetsk), Julen Lopetegui (Real Madrid) José Mourinho (Manchester United), Thomas Tuchel (Paris St Germain) och Arsenals före detta manager Arsene Wenger.

Alla delar samma önskemål: ta bort bortamålsregeln.

”Fotbollen har förändrats”

Regeln etablerades 1965 av Uefa och innebär att laget som står på flest bortamål går vidare till nästa utslagsomgång vid oavgjort efter två matcher.

– Tränarna tycker inte att det är lika svårt att göra mål på bortaplan som det var förut. Så de tycker att regeln borde ses över, säger Giorgio Marchetti enligt Reuters och tillägger:

– De anser att situationen runt fotbollen har förändrats och att vikten av bortamål inte är samma som för många år sedan när regeln introducerades.

Tanken med bortamålsregeln är bland annat att uppmuntra det gästande laget till offensivt spel i stället för att backa hem.

Vill synkronisera transferfönstret

Men enligt Marchetti anser de ovannämnda tränarna att regeln är kontraproduktiv och snarare gör så att hemmalaget spelar defensivt av rädsla för att släppa in ett mål som blir extra kostsamt.

En annan punkt som diskuterades på mötet ska ha berört transferfönstrets deadline day.

Tränarna uppges vilja se samtliga toppligor följa Englands och Italiens exempel och stänga fönstret innan säsongen drar i gång, i stället för runt månadsskiftet augusti-september som fallet är i Spanien, Tyskland och Frankrike.

Marchetti bekräftar att styrelsen i Uefa kommer ta upp tränarnas önskemål för diskussion.