Mejla

Robert Laul

Laul: Deppa inte Brage, ni kan spela allsvenskt 2020 ändå

FOTBOLL

Kvalet är över, Kalmar FF är kvar i allsvenskan och IK Brage stannar i superettan.

Eller?

Svenska Fotbollförbundet har fortfarande ett tillfälle kvar att degradera Östersunds FK.

En vanlig missuppfattning hur det kom sig att Ekobrottsmyndigheten fick korn på fifflet i ÖFK är att lokalpressen och magasinet Offside rapporterade om ordföranden och företagsledaren Daniel Kindberg i ett tidigt skede åren 2014-2015.

Och visst, både Östersunds-Posten och Offside stod för gedigen journalistik: Linda Hedenljung grävde och granskade, Anders Bengtsson publicerade ett långt och välskrivet reportage. Men innehållet har i princip ingenting att göra med förundersökningen som senare inleddes eller åtalet som skulle väckas.

Sportbladet kom ganska nära pudelns kärna 2016 då vi granskade de många skatteskulder Östersunds FK haft genom åren. Men vi saknade pusselbiten som Ekobrottsmyndigheten senare fick fram via mejl och SMS från beslagtagna datorer och telefoner.

Den interna korrespondensen visade att ÖFK:s akuta ekonomiska bekymmer sammanföll i tid med att en av klubbens viktigaste sponsorer – den så kallade ”Sollefteåföretagaren” och hans flyttfirma – betalade ut pengar till ÖFK på uppmaning från ordföranden Kindberg.

Skatteverket synade flyttbranschen

Att ”brottsplanen” avslöjades berodde inte på vår rapportering heller, utan på att Skatteverket under sommaren 2017 – ett år senare och utan minsta koppling till ÖFK – granskade flyttbranschen i stort. Där upptäcktes ett bolag som stack ut: ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma.

Under en tvåårsperiod hade drygt 60 procent av flyttfirmans intäkter gått till fotbollsklubben ÖFK. Ändå hade företaget väldigt låga lönekostnader. Om detta vittnade Skatteverkets Maria Price i Ångermanlands tingsrätt tidigare i höst:

– Vi såg att de hade väldigt stora utbetalningar till Östersunds fotbollsklubb. För två år 5,5 miljoner kronor, sa Maria Price inför rätten.

Skatteverket konstaterade senare att flyttfirman var att betrakta som ett ”fakturaskrivande bolag åt Peab med syfte att föra medel vidare till ÖFK”, en formulering som återkom under förhandlingarna i rättssal ett i Härnösand.

Byggde på Skatteverkets uppgifter

När tingsrätten i förra veckan meddelade domen – Daniel Kindberg fick tre års fängelse och de två andra männen två och ett halvt respektive två års fängelse – byggde den till viss del just på Skatteverkets utredning. Men också på att rätten köpte åklagarsidans bild av en ”brottsplan” samt att de tre männen i princip bekräftade upplägget i några av de tidiga polisförhören (som de sedan tog tillbaka för att i stället neka till brott på samtliga åtalspunkter).

Daniel Kindberg och hans advokat gick till hård attack mot domen och tänker överklaga den till hovrätten, men att samtliga tre dömda skulle gå helt fria i nästa instans förefaller otroligt, enligt min bedömning.

Tingsrättens dom är ambitiös och noggrann, och i varje möjlig del har rätten relaterat till befintlig bolagsinformation. Vad gäller bevisningen är det inget darr på ribban utan tydligt över.

”Inget darr på ribban”

Man kan förstås tänka sig att hovrätten sänker påföljden för Kindberg med ett par år, men också att de går helt på åklagarsidans linje i stället och höjer till fyra års fängelse.

För mig som följde rättegången råder det inget vivel om hur avgörande ”Sollefteåföretagarens” sponsorpengarna varit för Östersunds FK:s resa uppåt i seriesystemet. Summorna det handlar om – cirka tolv miljoner kronor – låter kanske inte så stora men för ÖFK under de aktuella åren var de direkt avgörande. Desperationen i mejlen när kanslipersonal vädjat till Kindberg om skatteskulder och annat som växt på hög är svåra att förklara bort.

Ingen representant från Svenska Fotbollförbundet var på plats under rättegången. Inte ordföranden Karl-Erik Nilsson. Inte generalsekreteraren Håkan Sjöstrand. Inte någon. Då talar vi ändå om svensk fotbolls hittills största ekobrottshärva genom tiderna.

Undrar om SvFF förstår

Jag undrar om SvFF begriper vidden av det som pågått i Östersund och som tingsrätten nu delat ut tunga fängelsestraff för. Om förbundsstyrelsen skulle sätta sig in i ärendet – likt Lars-Åke Lagrells styrelse gjorde 2004/05 mot Örebro SK – är jag övertygad om att de hade resonerat annorlunda.

Idag avslutades det allsvenska kvalet med att Kalmar FF utökade sin 2–0-ledning från första mötet med den sympatiske Kleber Saarenpääs pigga IK Brage till totalt 4–2. Superettanlaget har över två matcher varit bättre mellan straffområdena, medan Kalmar varit bättre i båda straffområdena. Det är där cup- och kvalmatcher avgörs. KFF är därmed kvar i allsvenskan medan Brage får stanna i superettan trots en på många sätt starkt genomförd säsong.

Eller är det verkligen hugget i sten?

När förbundets jurister i torsdags via sin hemsida förklarade att fotbollsklubben Östersunds eventuella skuld inte kan prövas idrottsjuridiskt på grund av preskription (vilket är den största skandalen av allt i denna sorgliga historia) så avslutades inlägget med att det fortfarande återstår för SvFF:s licensnämnd att bevilja föreningarna elitlicens för 2020. Gick det att slänga ut ÖSK för 15 år sedan för en bagatell jämförelsevis är jag övertygad om att licensnämnden kan degradera ÖFK om regelverket tillåter.

I så fall går Östersunds FK:s allsvenska plats till förlorande lag i kvalet, det vill säga IK Brage. Beslut tas under november månad, time will tell.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Av: 

Robert Laul

Publisert:

LÄS VIDARE

Elm om framtiden: ”Kan ha varit sista matchen”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2019

Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Superettan

Kalmar FF

IK Brage

Daniel Kindberg