Magnus Haglund

SvFF utreder Lundevalls dispens – HBK ett steg närmre allsvenskan

Av: 

Robert Laul

Michael Wagner

FOTBOLL

Svenska Fotbollförbundet har startat en utredning kring Simon Lundevalls dispens.

Men gav samtidigt klartecken för spel mot Norrby i superettan i kväll.

Halmstads BK vann med 2–0 och tog ytterligare ett steg mot allsvenskan, men Lundevall blev kvar på bänken hela matchen.

Sportbladet avslöjade under onsdagen att Svenska Fotbollförbundets övergångsavdelning kan ha gett Simon Lundevall, 32, dispens på felaktiga grunder.

Lundevall skrev på för Halmstads BK i början av oktober och har hittills gjort två inhopp i superettan.

När HBK i kväll mötte Norrby på Borås Arena var Lundevall med i tränare Magnus Haglunds trupp, men blev kvar på bänken hela matchen. Halmstad vann med 2–0 och befäster andraplatsen i tabellen tills vidare.

Under dagen har SvFF startat en utredning om Lundevall var kontrakterad av grekiska Volos FC 25 augusti då det svenska transferfönstret stängde.

– Den bedömning vi nu har gjort utifrån uppgifterna som framkommit i ärendet hittills är att så länge spelaren är registrerad betraktar vi honom som behörig och han kan delta i kvällens match, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg.

Nya uppgifter: kontraktet bröts för sent

Standard vid övergångar som Simon Lundevalls är att klubbar begär in ett så kallat ”termination of contract” för att säkerställa att det inte finns ett gällande avtal med en annan klubb än den nya föreningen.

Sportbladet erfar från grekiska uppgifter att avtalet mellan Volos FC och Simon Lundevall sades upp och bröts 10 september. Alltså två veckor för sent för att dispensen har utfärdats på korrekta grunder enligt förbundets eget regelverk.

– När det är fråga om internationella övergångar ska det påvisas att avtalet med spelarens tidigare klubb har löpt ut eller sagts upp i förtid, inklusive datum för upphörande. Vid nationella avtal ska avtalen finnas registrerade i Fogis så att vi kan kontrollera det där, säger Christine Stridsberg.

Påvisade HBK för SvFF att avtalet med Volos och Simon Lundevall sagts upp i förtid?

– I den delen undersöker vi för närvarande vilka uppgifter som lämnats till oss i samband med dispensansökan, respektive vilken syn Simon Lundevall och Halmstad BK har på vilket eventuellt avtal som funnits mellan Simon Lundevall och Volos, säger Christine Stridsberg.

Att använda en obehörig spelare kan bestraffas med 0–3 som resultat. Hittills har Simon Lundevall haft speltid i segermatcherna mot Gais och IK Brage, samt fanns med i matchtruppen i kväll. Bedöms han som obehörig spelare efter att utredningen är klar riskerar Halmstads BK i värsta fall att bli av med poäng.

– Vi utreder nu ärendet och för en dialog med spelaren och HBK utifrån de uppgifter som ni publicerat under dagen. Skulle det visa sig att någon överträdelse av regelverket har skett med avsikt är min bedömning att det i första hand är något som skulle föranleda tillrättavisning, böter eller avstängning. Det bör för tydlighetens skull understrykas att eventuell påföljd beslutas av vår Disciplinnämnd, säger Christine Stridsberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Magnus Haglund

LÄS VIDARE

AVSLÖJAR: Kaoset som kan rita om superettan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magnus Haglund

Halmstad

Superettan

Fotboll

Allsvenskan i fotboll