”Måste garantera att fans får vara på läktarna under EM”

Kravet inför fotbolls-EM 2021: garantera supportrar – eller riskera bli av med värdskapet

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Uefa-presidenten Aleksander Ceferin är tydlig.

Garantera supportrar på läktarna under EM – eller riskera att bli av med värdskapet, skriver Sky Sports

Herrarnas fotbolls-EM sköts upp från sommaren 2020 till sommaren 2021. För Sveriges del väntar två matcher i Dublin, mot Slovakien och Polen – medan Blågult möter Spanien i Bilbao.

Nytt för sommarens mästerskap är att det kommer avgöras i tolv olika städer: Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Dublin, Glasgow, London, München, Rom och St. Petersburg. 

Men städerna kan bli färre, vilket det har rapporterats om tidigare. Kravet för att få vara en av värdstäderna under EM? Du måste tillåta publik på arenan – annars riskerar du att bli av med värdskapet.

– Varje värd måste garantera att det kommer finnas fans på matcherna som de arrangerar, säger Uefas president Aleksander Ceferin enligt Sky Sports.

Besked 20 april

De flesta matcherna ute i Europa spelas i dag utan publik med anledning av pandemin.

– Vi har flera olika scenarier, men det vi kan garantera är att det inte är aktuellt att spela någon EM-match inför tomma läktare, säger Ceferin.

Deadline för att lämna in sin ”supporter-plan” är satt till den 7 april, därefter kommer Uefas exekutiva kommitté att sammanträda den 19 april inför en Uefa-kongress den 20 april – där ett slutgiltigt besked om antalet värdstäder kommer meddelas.

EM inleds den 11 juni på Olympiastadion i Rom. Finalen spelas på Wembley i London.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.