Supportrarnas banderoll till Hedvig Lindahl

Djurgården slog AIK i derbyt

Djurgården slog AIK med 4–2, Hedvig Lindahls första seger i klubben.

Under matchen fick hon även en känga – av klubbens egna supportrar.

– Klart att det känns jobbigt. Men jag kan samtidigt stå för vad jag tycker, säger en tårögd Lindahl om sin första tid i klubben.

Målvaktsstjärnan Hedvig Lindahl, 39, anslöt i somras och har inte fått någon lyckad start i Djurgården, varken på eller utanför planen.

Inför mötet med AIK under söndagen hade laget ännu inte vunnit med Lindahl mellan stolparna. Hon har inte hållit någon nolla och har utöver det rört upp känslor i klubbens supporterled.

”Har haft en ganska tragisk nyhet i dag”

Efter derbyförlusten mot Hammarby kritiserades hon för att ha signerat en tröja från en motståndarsupporter och innan matchen uppmärksammade hon just rivalen Hammarbys publikrekrytering. I mötet med Brommapojkarna utbrast hon: ”Kan man inte få hålla nollan i det här jävla laget?”.

PLUS: Lönelista 2022: Så mycket tjänar spelarna i damallsvenskan

Lindahl har själv berättat på Instagram att hon ”har fått en tuff insikt i hur det funkar i supporterkulturen”.

I derbyt mot AIK under söndagen höll Djurgårdens supportrar upp en banderoll i andra halvlek som lydde:

”Vi är oönskade ’gäng’ i Lindahls liga – Hedvig du får oss aldrig att tiga” stod att läsa.

Hedvig Lindahl noterade inte banderollen under matchens gång, men får höra budskapet efteråt. Hon inleder därefter ett långt resonemang kring supporterkultur.

– Jag tycker att det finns en diskussion att ta. Vi har haft en ganska tragisk nyhet i dag, med minst 170 döda i Indonesien (siffran korrigerades sedan till 125, reds. anm.). Och det beror ju på… alltså, rivalitet kan vara fint. Men om det går över till våld blir det inte bra. Och nu säger jag inte att jag har sett något våld. Men generellt tycker jag att damfotbollen ska värna den fina miljön vi har, säger Lindahl och fortsätter:

– Man får gärna komma på våra matcher om man håller sig till just rivalitet och inte våld eller något sådant. Där har jag kanske klivit några på tårna. Men jag tycker det är viktigt, för det är många som går både på herr- och damfotboll som säger att damfotboll är något annat. Man ser familjer i parkerna.

”Har varit jättejobbigt”

Lindahl blir tårögd när hon berättar om den uppkomna situationen.

– Det har varit jobbigt. Jättejobbigt. Det var känslosamt i andra halvlek eftersom det här var ett derby igen och det var så allt startade. Jag förstår att jag har ett ansvar i det hela med dålig tajming med att säga saker om rivaler. Det har man lärt sig. Det eskalerade lite där, säger hon.

När Lindahls tidigare landslagskollega Nilla Fischer, som spelar i Linköping, får höra om banderollen suckar hon.

– Jag är så trött. Det är klart att jag läser vad som skrivs. Vi har skrivit till varandra och det är mellan oss. Men det är bara så tråkigt. Jag fattar inte vad de menar med det, varför de gör på det sättet. Jag tycker det är väldigt onödigt. Hon har min fulla support så klart, säger Fischer till Sportbladet.

Djurgården vann matchen med 4–2 och Lindahl räddade bland annat en straff – och den efterföljande returen – i andra halvlek. En efterlängtad seger för både Djurgården och Lindahl.

– Nu har klubben och jag vänt blad. Nu är vi på samma spår. Vi har lärt oss den tuffa vägen och det kunde inte bli värre än det var. Nu börjar vi med en derbyvinst och bygger vidare därifrån med de här härliga supportrarna som var här i dag, säger Lindahl.

Klicka hem dina rosa prylar i Sportbladet Shop här!

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.