Danmark: Sverige blir sämre med konstgräs

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Anledningen till svenska skräcktalen: ’Blir bortskämda’

Det sämsta danska laget var lika bra som det bästa svenska.

Nu tror sig danskarna ha hittat en förklaring: Sveriges alla konstgräsplaner.

– Jag tror inte att det är någon tillfällighet att danskarna – som undviker konstgräs – gör bättre än resultat än Sverige där det snart bara är konstgräs, säger Viborgs scout Stig Torbjörnsen.

Sverige fick inte med något lag i de europeiska cupernas gruppspel den här säsongen liksom norrmännen.

Danskarna däremot kom lika långt med sitt sämsta lag som Sveriges främsta representant – IFK Göteborg.

FC Köpenhamn tog sig till Champions Leagues gruppspel medan Midtjylland, Bröndby och bottenlaget Sönderjyske alla åkte ut i sista steget innan Europa League-gruppspelet.

Och nu tror sig danskarna ha hittat en förklaring till skillnaden: Sveriges alla konstgräsplaner.

– Jag tror inte att det är någon tillfällighet att danskarna – som undviker konstgräs – gör bättre än resultat än Sverige och Norge där det snart bara är konstgräs, säger danska Viborgs scout Stig Torbjörnsen enligt Dagbladet.

”Blir bortskämda”

Och Torbjörnsen får stöd av flera meriterade skandinaviska namn.

Tidigare har förre Malmö FF-tränaren Åge Hareide uttryckt sin skepsis mot konstgräset.

Nu styrker även förre Manchester United-spelaren och nuvarande Moldetränaren Ole Gunnar Solskjaer den tesen om att talangerna luras av konstgräset.

– Det är mycket enklare att slå en bra passning på konstgräs. En slarvpass kan komma fram. På så vis blir de mer bortskämda och så är det inte på naturgräs – där måste du vara mer koncentrerad. Att växa upp med konstgräs innebär utmaningar när man kommer ut på vanligt gräs, säger Solskjaer.

”Konstgräs hindrar utvecklingen”

Malmö har, som Sportbladet tidigare avslöjat, lämnat in en motion om att förbjuda konstgräs i allsvenskan – något som Stig Torbjörnsen skulle gynna de svenska lagen ute i Europaspelet även om han har förståelse för att lagen norrut måste ha konstgräs.

– Men danskarna verkligen hatar konstgräs. De skyr det som pesten och förlöjligar Nordsjälland eftersom de är det enda danska laget som har konstgräs. De hånas för sitt plastgräs. Det stör fotbollen och hindrar utvecklingen, säger Viborgscouten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.