Väntade förgäves på att fira: ’Avgör hemma’

Av: Mattias Friberg

Publicerad:
1 av 6 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Fansen var redo, champagnen var på kylning… Men HIF får vänta på att bli klart för allsvenskan igen.

– Vi avgör på hemma på tisdag inför ett kokande Olympia, säger HIF-supportern Erik Hanstål.

HIF var spelledigt på söndagen, men hade ändå chansen att bli klart för spel i högsta serien igen. För det krävdes det Falkenberg-seger i toppmötet mot AFC Eskilstuna.

Det kom några högljudda ”fan” i sportbaren på Olympia när Anel Rashkaj gjorde 1–0 för Eskilstuna i den 40:e minuten. 

”Blir roligare på tisdag”

Största jublet på Olympia utbröt när AFC:s Zourab Tsiskaridze blev utvisad i den 87:e minuten. Men något mer jubel blev det inte. Trots en stor chans för Falkenberg i slutet var HIF:s avancemang aldrig riktigt nära.

– Nej, det var en besvikelse. Man hade hoppats på att Falkenberg skulle skapa lite mer. De hade bara lite slutet. Men vi avgör på hemma på tisdag inför ett kokande Olympia, säger HIF-supportern Erik Hanstål.

Hans sambo Louise Nilsson fyller i:

– Det blir roligare på tisdag. Det blir nog bra. 

”På uppgång igen”

Samboparet Hanstål och Nilsson följde matchen i sportbaren tillsammans med Helle Möller Söderberg.

– Jag sa precis det. Det är väl enda gången man hejar på Falkenberg. Det är långt ifrån för Halmstad nu. Det känns inte som det är hotfullt för HIF, säger Helle Möller Söderberg.

Varken hon, Erik och Louise trodde att HIF skulle bli klart den här söndagen. De trodde på oavgjort på Tunavallen.

– Man föds ju till HIF-are, men jag har följt klubben aktivt sedan 2013. Så jag började gå när det började gå utför. Men nu är det på uppgång igen. Så nu känns det bättre, säger Erik.

Erik och Louise ser alla hemmamatcher och de flesta bortamatcherna på plats. Louise har följt klubben sedan 2006 och sitter med i styrelsen i supportklubben Kärnan.

– Det är faktiskt på grund av mig som han har hittat hit. Och det är inte som vanligt att en tjej gör så. Det är lite roligt.

Vill avgöra själv

Helle Möller Söderberg har hejat på HIF sedan 90-talet och säger att hon fortfarande saknar amerikanen Alejandro Bedoya i den röda tröjan.

– Jag tror att HIF behövde komma ner och vända. För att fatta allvaret med ekonomin och även spelarna. Det var nog inte helt fel. Är man trogen supporter så är man där hela tiden, säger Helle.

HIF hade inte planerat något jättefirande på söndagen om avancemanget hade blivit klart. Nu kan det bli fest på tisdag i stället när laget möter Halmstad på Olympia.

– I gengäld kan det vara hur fantastisk som helst att få en riktig fest på tisdag. Jag satt och var lite nervös under matchen för jag hade tyckte det var skönt om det blivit klart. Men jag lovar att det kommer att bli mycket bättre om det blir klart på tisdag, säger HIF-ordförande Krister Azelius.

Det är roligare att avgöra själv?

– Det är ingen tvekan om saken. Jag hoppas ju innerligt att våra kära supportrar och medborgarna i staden gör oss tjänsten och dyker upp på tisdag och stöttar oss. Och i bästa fall får de hylla oss. Det blir nog bra detta också.

Det som blev klart den här söndagen är att Alexander Farnerud är klar för HIF och har skrivit på ett tvåårskontrakt.

– Det känns jättebra med Alexander. Det känns oerhört bra att ta honom även om han bidrar till att vi blir äldre och äldre som lag. Jag är övertygad om att rutin kommer att vara viktigt nästa år för oss. Jag tror vi satsar på rätt hästar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.