Publicerad 2020-12-05

Chelseas Olivier Giroud blev den förste sedan Jimmy Floyd Hasselbaink.

Och Leeds Patrick Bamford blev den förste sedan ... Teddy Lucic.

Detta i en match där Chelsea vann efter vändning.

Med publik, reducerad, på läktarna för första gången sedan i mars vann Chelsea hemma mot Leeds med 3–1. Där den gästande nykomlingen först skapade ett irriterande brus bland supportrarna.

Och det var den tidigare Chelseaanfallaren Patrick Bamford, som tillhörde Londonklubben mellan 2012 och 2017 utan att göra en enda a-lagsmatch, som öppnade målskyttet. Efter fyra minuters spel tog han emot Kalvin Phillips fina djupledspassning, undvek utrusande målvakten Edouard Mendy och rullade sedan in 1–0 i det öppna målet.

Bamford blev Leeds första målskytt på Stamford Bridge sedan Teddy Lucic 2003. Den tidigare svenske landslagsbacken var då utlånad från AIK, och den 28 januari kvitterade han till 2–2 i den 66:e minuten. I en match som sedan Frank Lampard fastställde till en Chelseaseger med 3–2.

Lampard, numera tränare i Chelsea, fick se sitt lag – några minuter efter ledningsmålet – bränna ett givet mål. Olivier Girouds nick letade sig mot nät, gränsande nära stolpen. Där fanns Timo Werner som tänkte försäkra sig om att bollen gick in genom att stöta in den själv. Men tyske anfallaren fick en felträff med sulan, och på andra försöket, mindre än en meter från mållinjen, träffade han ribban.

Mittback avgjorde

Ingen kvittering där, men den kom så småningom. Högerbacken Reece James fann Olivier Giroud med inlägget, och formtoppade fransmannen tryckte in 1–1. Han är nu den första i Chelsea att göra mål i sex raka starter sedan Jimmy Floyd Hasselbaink 2001.

Giroud har dessutom gjort sex mål i sina fyra senaste matcher, där han har startat i två av dem.

– Det känns bra, och jag känner mig självsäker. Jag är glad för lagets skull. Vi har bra självförtroende, och det vill vi behålla, säger Olivier Giroud.

I andra halvlek fullbordade Chelsea vändningen. Återigen var det en fransman som hittade nätet. Mittbacken Kurt Zouma nickade in 2–1-målet på Mason Mounts hörna. Zoumas fjärde Premier League-mål på tio matcher den här säsongen.

På tilläggstid ordnade Christian Pulisic, tillbaka efter skada, slutresultatet 3–1.

Efter slutsignalen gick tränare Frank Lampard och spelarna runt på planen med ett brett leende på läpparna när de tackade sina supportrar.

– Det är fantastiskt vad 2 000 supportrar kan göra, det har varit utmanande utan dem. Jag är glad att vi fick resultatet de ville ha, säger Frank Lampard.

Chelsea tar nu över förstaplatsen i Premier League, en poäng mer än tvåan Tottenham och trean Liverpool, båda har en match färre spelad än serieledaren.