Allsvenskan i fotboll 2020

Klubbarnas skräck: inga tv-pengar

Av: 

Michael Wagner

Per Bohman

Robert Laul

FOTBOLL

Från och med april ska 4,5 miljoner kronor börja betalas ut till var och en av de allsvenska klubbarna.

Klubbledare Sportbladet pratat med undrar nu: kommer pengarna som vanligt även när seriestarten flyttas fram?

– Pengarna kommer in, lovar Sef-generalen Mats Enquist.

De nya TV- och spelavtalen innebär ett pengaregn över svensk fotboll. Avtalen med Discovery och Unibet ska ge cirka 700 miljoner kronor om året till svensk elitfotboll (allsvenskan och superettan). Nästan dubbelt så mycket som tidigare avtal.

Men det här avtalades långt innan coronaviruset lamslog (fotbolls)världen.

När det nu står klart att seriestarten skjuts fram ”11–15 veckor” – beroende på om fotbolls-EM flyttas eller inte – så undrar klubbledare Sportbladet pratat med om pengarna kommer som planerat?

– Hur ser de nya avtalen ut? Det här är nya partners som vi inte arbetat med tidigare på det här sättet. Det är frågor Sef måste kunna svara på, säger en orolig klubbledare till Sportbladet.

4,5 miljoner varannan månad

Enligt avtalet ska 4,5 miljoner kronor betalas ut till samtliga allsvenska klubbar varannan månad med start i april. Sedan görs en sluträkning i februari 2021 utifrån hur tabellen slutade med mera.

Men om inga matcher spelas under april, maj och kanske juni – kommer pengarna ändå betalas ut? Det är totalt nio miljoner kronor per allsvensk klubb.

– Vi har ett avtal (med Sef) om 480 matcher i allsvenskan och superettan som vi betalar för. Vi utgår från att de matcherna kommer spelas, men sannolikt lite längre fram, säger Daniel Lagerqvist, kommunikationschef hos Discovery.

Generalsekreteraren på Svensk elitfotboll, Sef, bekräftar att frågan var uppe på bordet under måndagens möte, men att pengarna kommer betalas ut som vanligt i april.

– Ja. Pengarna kommer in. De avtalen styrs inte av exakt när ligastarten blir. Så länge vi drar igång en liga oavsett om det sker vid ordinarie datum eller senare så är det inte den viktigaste frågan på bordet, säger Mats Enquist.

En stor lättnad för klubbarna?

– Ja. Det är det. Frågan var uppe på bordet under mötet, men ja, pengarna kommer.

Samma sak gällande pengarna från det centrala avtalet med Unibet?

– Samma där. Det är samma läge, säger Mats Enquist.

Samtidigt råder fortsatt stor osäkerhet kring spridningen av coronaviruset. Både statsepidemiologen Anders Tegnell och epidemiologen Joacim Rocklöv har exempelvis pratat om en ”andra våg” till hösten när temperaturen sjunker. Vilket åter kan få konsekvenser för allsvenska fotbollsmatcher och ekonomin kring dessa.

Vill inte kommentera

När Sportbladet kontaktar Discovery på nytt och frågar om de kan bekräfta Mats Enquists uppgifter om att Sef och klubbarna kommer få sina pengar enligt ordinarie tidsplan så svarar TV-bolaget via kommunikationschefen Daniel Lagerqvist i ett SMS:

”Vi kommentarer inte detaljer i affärsuppgörelser. Det är något mellan oss och Sef och vi har en pågående och positiv dialog kring allsvenskan och superettan. Nu är det viktigaste att fokusera på allas säkerhet.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll 2020

LÄS VIDARE

Laul: Hur kan du vara så säkert, Enquist?

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2020

Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Coronaviruset