”Ligger ingen sanning bakom”

Stjärnorna slår tillbaka mot Zlatan

Publicerad:

FOTBOLL

En förbundskapten som svänger, som väljer bort spelare med annan bakgrund och som ”bajsar på sig” när han får kritik.

Zlatan Ibrahimovics kritik mot landslagsledningen har fått fler spelare att reagera.

– Så klart att det är tråkigt. Man ska ha mycket fakta på bordet innan man säger sådana saker, säger Mikael Lustig.

Uppladdningen inför matcherna mot Malta och Spanien har tagit fart, men det är alltjämt två djupintervjuer i svensk press som stjäl rubrikerna.

Stjärnagenten Hasan Çetinkaya (rådgivare åt Kristoffer Nordfeldt, Robin Olsen, Mikael Lustig, John Guidetti, Riccardo Gagliolo, Ken Sema, Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg) tog heder och ära av landslagsledningen i en intervju med Sportbladet, Zlatan Ibrahimovic riktade sylvass kritik mot främst förbundskaptenen Janne Andersson i en intervju med Expressen.

Efter onsdagsträningen fick Mikael Lustig svara på frågor om hur det känns.

– Det (Zlatans kritik om bristande mångfald) slog ner lite som en bomb. Men det är ingen jättestor grej för oss, säger han.

– Det är en fråga som vi vet att Janne brinner för, som fotbollsförbundet brinner för, det är en extremt viktig fråga. Just nu känns det som att det är riktat mot fel person.

”Tråkigt för Janne”

Vad är det som avgör om en sådan här sak påverkar er?

– Hade jag fått det här mot mig så är det klart att det hade påverkat mig. 

– Men hade det varit en vanlig Svensson i landslaget som sagt det här så hade det inte blivit en lika stor grej. Återigen så står vi här och pratar om saker som stått i tidningarna. Men det är bra att det tas upp, det är en extremt stor fråga och det finns mycket rasism i fotbollsvärlden. Men då ska det riktas åt rätt håll.

Blev du förvånad av uttalandena?

– Nu vet jag inte om det är något personligt han har emot Janne, men han känner en del av oss i landslaget och jag tror absolut inte att det finns några problem där. Kritiken var riktad mot Janne, inte mot landslaget. Men återigen: det är tråkigt för Janne.

Zlatan ifrågasatte även några av dina lagkamrater, som Marcus Berg och Andreas Granqvist…

– Det är nog ganska normalt i fotbollsvärlden, se på när Paul Scholes är ute och svingar mot United. Han sitter och ger en intervju och vill vara ärlig och säga vad han tycker.

– Jag hoppas att Janne känner att det inte ligger något i det, att han vet att han är en fin människa med bra värderingar. Det kanske tar hårdare än man tror. Det är ganska grovt.

”Ligger ingen sanning bakom”

Gustav Svensson säger att det inte varit så mycket snack internt i laget om Zlatans uttalande som det brukar vara ”när det kommer sådana här anklagelser”.

– Det handlar nog mest om att ingen känner att det ligger någon sanning bakom det och att det därför inte är värt att prata om det, säger mittfältaren.

– Alla har rätt till sin åsikt. Men jag håller inte med. Jag tycker att det varit väldigt tydligt att det är de bästa spelarna som är med.

Zlatan antyder att det var adrenalinet som tog landslaget till kvartsfinal i VM i fjol och säger ”nu har det lagt sig, nu är det riktiga landslaget där, nu får man visa vem man är”.

Men adrenalinet har inte tagit slut, enligt Svensson.

Kvartsfinalen togs inte på adrenalin utan på andra saker?

– Nej, på andra saker, exakt.

Alexander Isak har invandrarbakgrund men förstår inte alls vad Ibrahimovic pratar om.

– Jag har inte känt av något sådant. Jag utgår från att Janne tar ut den trupp som är bäst. Det är så jag har känt det också. När jag kom med första gången var det också första gången jag kände att jag borde vara med. Det finns rasism runt om i världen och sådana problem men här i landslaget har jag inte märkt av något, säger anfallsstjärnan.

”Jävligt bra relation till alla”

Fler utspel, fler reaktioner, fler frågor att svara på, och fler starka karaktärer att distansera sig ifrån: mittbacksstjärnan Victor Nilsson Lindelöf fick förstås svara på funderingar kring sin agent Hasan Çetinkayas utspel om landslagsledningens brister.

– Han är också en man med starka åsikter som tycker och tänker. Alla har rätt till sin åsikt, men jag har en jävligt bra relation till alla i landslaget, alla ledare och självklart med Janne också.

Förstår du att många undrar om det här är Hasans åsikt, eller om det är något ni pratat om också?

– Det är klart att det blir så eftersom han är min agent, att det kommer tillbaka på de spelare han har. Men han är en man med starka åsikter som tycker och tänker, och det har han all rätt att göra. Min relation till honom är jättebra, och har har varit väldigt viktig i min karriär. Han vet också att jag har en bra relation med alla ledare här. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.