SvFF:s ersättningssummor förblir hemliga

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Svenska Fotbollförbundet får sin vilja igenom.

De exakta siffrorna kring ersättningar för herrar och damer förblir sekretessbelagda när Diskrimineringsombudsmannen inleder sin utredning.

Det framgår av handlingarna från DO.

Diskrimineringsombudsmannen ska utreda Svenska Fotbollsförbundet kring spelarersättningar på dam- och herrsidan efter en anmälan under sommaren. I samband med detta publicerade SvFF ett yttrande, som Sportbladet fick ta del av. I yttrandet framgick att ersättningar kring samlingar och vinstpremier är lika stora, samt att SvFF balanserar upp damspelarna kring publikpremier och kvalbonusar.

Summorna kan dock likväl variera väsentligt, till exempel när det handlar om prispengar från Fifa eller Uefa.

Några exakta siffror fanns dock inte med i yttrandet. Siffror som SvFF vädjat till DO ska vara sekretessbelagda under utredningen.

”Sekretessbelagd i sin helhet”

En vädjan som DO nu bemöter positivt vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om, men ett beslut som också Sportbladet tagit del av.

När DO:s sekretessgranskning blev klar under tisdagen så förblev de exakta siffrorna kring ersättningen hemliga.

”Handlingen som rör ekonomiskt ”utfall baserat på vad en deltagare ur dam- respektive herrlandslaget erhåller vid ett fullt deltagande på samtliga samlingar, dvs. matcher, turneringar och träningsläger under åren 2018 och 2019” är sekretessbelagd i sin helhet, skriver DN.

Granskningen inleds

Diskrimineringsombudsmannen hänvisar här till kapitel 33, paragraf ett i offentlighets- och sekretesslagen. En paragraf som lyder enligt följande:

”Sekretess gäller för uppgift om en enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider skada eller men om uppgiften röjs (...).”

Först nu inleds själva granskningen, som förväntas ta allt mellan några månader till ett halvår.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN