Mejla

Robert Laul

Laul: Buggen som kan rädda ÖFK kvar i allsvenskan

FOTBOLL

Antingen bör Östersunds FK spela i allsvenskan.

Eller så bör de spela i division ett.

Inte i superettan.

Svenska Fotbollsförbundets licensregelverk har en bugg.

Märk väl att jag inte invänder mot licensnämndens beslut i sig. Jag tvivlar inte på att bedömningen är korrekt. Jag har full förståelse för att nämnden anser att det är för osäkert om Östersunds FK har ekonomiska muskler att klara verksamheten hela säsongen 2020.

Utifrån det som är känt om ÖFK:s ekonomi är det nämligen högst tveksamt om de har det: kostnaderna ska minska från 80 miljoner till 55 miljoner. Det saknades först 20 miljoner, sedan tio miljoner. Lägg därtill företagsboten på en halv miljon kronor som helägda dotterbolaget Driftaren AB tilldömdes i samband Daniel Kindberg-rättegången.

Mot den bakgrunden tycks det helt i sin ordning att licensnämnden kommit fram till att Östersunds FK inte beviljas elitlicens 2020.

All logik upphör

Sedan upphör all logik.

ÖFK flyttas alltså ner en nivå i så fall, till superettan, där ersättningarna är ännu lägre än i allsvenskan. Vi snackar om en skillnad på runt 10 miljoner kronor. Även i superettan har föreningarnas ekonomi prövats av samma licensnämnd. Och även i superettan är det extremt viktigt att inget elitfotbollsbolag går i konkurs under säsongen, med omräknad tabell och allt elände som skulle följa på det.

Hur ska ÖFK kunna spela i superettan om alla instanser har underkänt deras elitlicens? Det är inte rättvist mot övriga 15 lag i serien som tvingats ha sina ekonomier i ordning.

Men Örebro då?

Den minnesgode kanske påminner sig Örebro SK säsongen 2004/05. De flyttades ner en division, till superettan, men skillnaden var att den processen tog sikte bakåt i tiden: hur såg Örebros ekonomi ut under det nyss avslutade spelåret 2004? Där kom licensnämnden fram till Örebro inte haft positivt eget kapital per 31 augusti 2004 och det blev nedflyttning till superettan för ÖSK som bestraffning 2005.

Även den gången var beslutet problematiskt, fast av helt andra orsaker: straffet stod inte i proportion till brottet. Det handlade jämförelsevis om småpengar samt olika redovisningsprinciper. Men licenssystemet var nytt och den övergripande känslan var att SvFF statuerade exempel mot ”lilla” Örebro SK på ett sätt som förbundet aldrig vågat göra mot Malmö FF, AIK eller IFK Göteborg.

Men i Örebros fall var det åtminstone rimligt att ”bara” flytta ner laget en division.

Inte rimligt nu

Det är inte rimligt i ÖFK-fallet eftersom perspektivet den här gången är framåtblickande. Östersunds FK straffas inte för något de gjort under 2019, de straffas för något licensnämnden tror att de inte kommer klara av under 2020.

Östersunds FK tänker överklaga till SvFF:s Överklagandenämnd och förmodligen går även det här ärendet hela vägen till svensk idrotts högsta juridiska instans, Riksidrottsnämnden.

Enligt min bedömning finns bara två möjliga utfall: antingen blir Östersunds FK kvar i allsvenskan på grund av buggen i SvFF:s regelverk. Eller så måste de skickas ner hela vägen till division ett trots att det mig veterligen inte finns stöd i regelverket för detta (föreningarna i division ett och neråt omfattas inte av elitlicensreglerna).

Bottom line: att Östersunds FK ska spela i superettan 2020 är det minst logiska av allt i hela den här soppan givet hur licenssystemet är utformat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Av: 

Robert Laul

Publisert:

LÄS VIDARE

Östersund nekas elitlicens för spel i allsvenskan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2019

Superettan

Allsvenskan i fotboll

Östersunds FK

Fotboll