Herrlandslaget i fotboll

Nilsson Lindelöfs första match som lagkapten: Kommer ställa krav

Av: 

Linn Nordström

Petra Thorén

FOTBOLL

Victor Nilsson Lindelöf ska leda det ”nya” svenska landslaget.

Kvällens VM-kvalmatch blir 27-åringens första som lagkapten.

– Jag kommer ställa krav på grabbarna, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Sverige möter Spanien på Friends ikväll, samma motstånd som landslaget spelade 0–0 mot i EM-premiären i somras och tog en överraskande poäng. Men mycket har hänt i det svenska landslaget sedan dess. Sebastian Larsson som var vikarierande lagkapten för Andreas Granqvist har slutat och istället kommer Victor Nilsson Lindelöf dra på sig kaptensbindeln för första gången.

– Det kommer bli speciellt att gå ut på Friends som kapten för första gången. Det är alltid en stor ära att representera Sverige. Att få göra det som lagkapten är något extra, speciellt när det kommer finnas fans på plats, säger Nilsson Lindelöf.

”Det vet jag att Janne också vill”

Efter EM meddelade Mikael Lustig, Marcus Berg, Sebastian Larsson, Andreas Granqvist, Gustav Svensson och Pontus Jansson att de avslutade sina landslagskarriärer, de tre förstnämnda var startspelare när Sverige mötte Spanien i EM. Ett generationsskifte som innebär att Victor Nilsson Lindelöf har flera nya spelare att ta ansvar för som kapten.

– Det faller sig naturligt att vi som har varit med längre och har mer erfarenhet går in och tar ett större ansvar nu när vi är med om en liten generationsväxling. Det vet jag att Janne också vill att jag ska göra. När Janne ringde mig och frågade om jag ville bli kapten så gick vi genom saker som han förväntar sig av mig.

Kan du utveckla vad Janne vill att du ska leva upp till?

– Ta mer ansvar inom gruppen bland annat. Självklart måste jag kommunicera mer med Janne också och ha kontakt med laget om det är något som de vill att jag ska framföra. Jag kommer ta mer ansvar på träningarna också. Ställa krav på grabbarna så allt vi gör blir ordentligt. Jag tror att jag är bra på att ställa krav, jag har varit med ett tag nu och vet vad som krävs, säger Nilsson Lindelöf.

”Han har mycket pondus och respekt”

Två stycken som hoppas att kravbilden inte ramar in dem är de nya assisterande kaptenerna Albin Ekdal och Emil Forsberg.

– Njae jag tror inte det där med krav gäller för vice kaptener, säger Albin Ekdal med ett leende innan han fyller i:

– Det har inte märkts av så mycket ännu att han kommer ställa mer krav men Viktor är en spelare som snackar mycket på planen och han spelar i en av världens största klubbar så när han pratar så lyssnar man. Hans medspelare i klubblaget är några av de bästa i världen så han har mycket pondus och respekt i truppen, jag tror att han kommer ta det ansvaret väldigt bra. Sen får jag och Emil hjälpa honom att trycka igång gänget och får alla att slappna av när det behövs.

Efter matchen mot Spanien i EM fick Janne Andersson och laget kritik för att spelat för defensivt. Den nya kaptenen och Janne Andersson var överens på presskonferensen dagen innan match att det inte är den matchbilden de vill ha igen.

– Jag hoppas att vi ska kunna ha en annorlunda matchbild än i Sevilla där vi försvarade oss mycket. Spelet med boll kommer bli väldigt viktigt för oss. De kommer troligtvis ha mer bollinnehav än oss men när vi väl får tag på bollen och kommer ur deras förstapress ska vi kunna etablera ett spel och då tror jag att vi kommer kunna såra dem. Vi ska verkligen göra vårt bästa, säger Sveriges lagkapten Victor Nilsson Lindelöf.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Herrlandslaget i fotboll

LÄS VIDARE

Svenskt drömläge efter skrällsegern

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Victor Nilsson Lindelöf

Fotboll

VM-kval i fotboll

Janne Andersson