AVSLÖJAR: Landslagsmittbacken jagas av Premier League-klubbar

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

FOTBOLL

En stor transfer i Storbritannien kan leda till en storförsäljning från allsvenskan.

Premier League-klubbarna Leicester och Aston Villa är intresserade av landslagets och Rangers Filip Helander, 27.

Han kan i sin tur ersättas av Elfsborgs Joseph Okumu hos de skotska mästarna.

Efter Sveriges knappa 1–0-seger mot Georgien i VM-kvalpremiären var förbundskaptenen Janne Andersson inte nöjd med det blågula spelet, men han lyfte fram två spelare: målvakten Kristoffer Nordfeldt som räddade Sverige från ett poängtapp – och mittbacken Filip Helander.

– Filip Helander gör det bra. Han vinner dueller och är ganska stabil, sa Andersson.

Succé i Skottland

Den tidigare Malmö FF-spelaren som efter ett par år i italienska Verona och Bologna flyttade till Glasgow och Rangers sommaren 2019 är på väg att ta ytterligare kliv på karriärstegen.

Enligt uppgifter till Sportbladet jagar Rangers mittbacksförstärkning. Högt upp på listan finns Elfsborgs kenyanske landslagsman Joseph Okumu, 23.

En av anledningarna till det skotska intresset för Elfsborgsstjärnan?

Premier League-klubbar är i sin tur på jakt efter Filip Helander, erfar Sportbladet.

Efter en succéartad säsong i Skottland är svensken jagat villebråd bland annat hos klassiska Premier Leaguelagen Leicester och Aston Villa.

Till sommaren har Helander två år kvar på avtalet och vill Rangers, tidigare tvångsdegraderade till fjärdedivisionen efter en konkurs 2012, få riktigt bra betalt för stjärnsvensken är en affär före eller efter EM mest gynnsam ekonomiskt.

Rangers bröt nyligen Celtics nio år långa mästerskapsvit när man överlägset säkrade ligatiteln.

Tränaren Steven Gerrard har hyllat Helander:

– I positionsspelet är han outstanding. Man kan se att han har blivit tränad i Italien av italienska tränare, sa den tidigare Liverpoolspelaren nyligen.

”Lyfter mig”

Filip Helander säger om berömmet och sin säsong:

– Det är alltid kul att få beröm var det än kommer från, men det är klart att det är extra kul när tränaren tycker att jag har gjort något bra. Det är något jag lyfts av. 

– Det har gått bra. Vi är obesegrade i ligaspelet, jag har spelat mycket och fått vara relativt skadefri. Jag är nöjd så här långt, säger Helander.

Enligt uppgifter till Sportbladet är Rangers en av en lång rad klubbar som är intresserade av Elfsborgsstjärnan Okumu. Boråslaget tackade under vinterns transferfönster nej till bud på mittbacken på 20–25 miljoner kronor.

Laddar ...
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.