EM-kval i fotboll

”Lite märkligt att alla andra spelar”

Av: 

Anna Rydén

Petra Thorén

FOTBOLL

Alla damallsvenskans landslagsstjärnor har viktiga EM-kvalmatcher framför sig den närmaste veckan.

Alla utom finskorna, som efter ett UEFA-beslut tvingas stanna hemma.

– Det känns lite märkligt att alla andra spelar, säger Emma Koivisto till vardags i Kopparbergs/Göteborg.

Det är landslagsuppehåll i damallsvenskan. I normala fall innebär det landslagsuppdrag för den finländska duon Natalia Kuikka och Emma Koivisto. Men inte den här gången. 

Matcherna i grupp E där Finland kvalar mot Skottland, Portugal, Cypern och Albanien har nämligen flyttats fram på grund av corona.

– Jag blev ledsen när jag hörde det, säger Koivisto och får medhåll av Kuikka.

– Jag kan väl inte säga att jag är upprörd men jag ville träffa landslagskollegor. Det är blandade känslor men det är ett beslut vi inte kan göra något åt, säger hon till Sportbladet. 

Tomt i omklädningsrummet

Inte mindre än åtta av deras lagkamrater har åkt iväg på den svenska landslagssamlingen. Lägg därtill Vilde Böe Risa som ska spela EM-kval för sitt Norge och ungerskan Anna Csiki som ska möta Sverige så förstår ni att det är ganska tomt i omklädningsrummet nu.

– Det är lite konstigt att se lagkamraterna åka iväg på sina samlingar. Jag vet inte hur vi ska träna riktigt. Vi får ta in F19-tjejerna, säger Natalia Kuikka.

Tycker du att UEFA borde ha skjutit upp alla grupper och inte bara er?

– Det är en bra fråga. Det är de i toppen som bestämmer de där grejerna. Jag har inte tänkt på det men jag vet att vissa länder har olika regler så det kanske är bättre att de som kan spela gör det, säger Kuikka.

– Det är svårt att kommentera. Jag vet inte ens vad som ligger bakom vårt beslut. Vi har inte fått någon information. Så det är svårt att veta vad som är bäst. Vi hörde bara att det är en komplicerad situation, fyller Koivisto i.

Emma Koivisto.

Upplägget innebär att EM-kvalgrupperna inte kommer att kunna avgöras samtidigt. Det är dock inget som Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson reflekterat över - ännu.

– Är det ett Uefa-beslut får jag ta det, men om det är något som vi ska agera mot så får jag ta det med Marika (Domanski Lyfors, landslagschef), säger han och tillägger:

– Men jag hoppas att vi kan döda den diskussionen tidigare så slipper vi det...

”Minns inte ens när det var”

Istället för att få åka hem till Finland är Emma Koivisto nu kvar i Göteborg. Men hon längtar hem. Framförallt saknar hon familjen.

– Ska jag vara ärlig har det varit ganska tufft. Jag har träffat dem mer eller mindre varannan vecka förut. Nu minns jag inte ens när det var senast. Det var någon gång i början av året så nu hoppas jag på samlingen i oktober.

De båda ser nu fram emot lite tid att vila upp sig efter en intensiv inledning med tätt matchande.

– Det har varit mycket matcher och mycket springande, så jag behöver ett brejk. Sen orkar jag springa resten av säsongen, lovar Koivisto.

Natalia Kuikka.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

EM-kval i fotboll

LÄS VIDARE

TV: Damallsvenskans bästa – se hela galan igen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM-kval i fotboll

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Kopparbergs/Göteborg FC