Ilska efter Rooneys övergång till Derby: ”Ren nonsens”

London Calling: Dagens nyhetssvep från den engelska fotbollsvärlden

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

LONDON. Sergio Agüero tokhyllas av Pep Guardiola och Wayne Rooneys kontroversiella övergång till Derby fortsätter diskuteras.

Här är dagens nyhetssvep från den engelska fotbollsvärlden.

Foto: Richard Heathcote / Getty Images Europe

HELGENS SNACKIS

Spelbolaget 32Reds involvering i Derbys värvning av Wayne Rooney har diskuterats flitigt på de brittiska öarna den senaste tiden, till och med på politisk nivå. Inte minst eftersom det anses vara ett problematiskt samarbete rent etiskt.

Det finns också en del sportslig problematik, menar The Athletic. Derby har nämligen en sorts ”stjärnspelarklausul” i kontraktet med 32Red vilket ger 1,5 miljoner pund extra, en summa som kan användas på vilket sätt klubben än behagar. Exempelvis genom att täcka Rooneys monsterlön.

I Championship finns det tre andra klubbar (Leeds, Preston och Middlesbrough) som också har en sponsordeal med samma företag. Några extra 1,5 miljoner pund får de förstås inte vilket kan väcka irritation om Rooney skulle visa sig bli avgörande i en eventuell upp- eller nerflyttning längre fram i vår.

Redan nu ska Preston göra klart att de inte är nöjda med upplägget och planerar att gå skilda vägar med spelbolaget efter säsongsavslutningen. ”Vi kommer att ställas mot ett lag som har en storspelare som vi aldrig hade kunnat drömma om att ha råd med eftersom vår egen sponsor betalar för det. Det är ren nonsens”, säger en källa till The Athletic.

HELGENS BÄSTA (EFTER MESSI)

Att Sergio Agüero var på väg att bytas bort för några säsonger sedan framstår numera som en avlägsen dröm.

Efter Manchester Citys tunga seger mot Aston Villa (6–1) bättrade 31-åringen på sina redan fina siffror i Premier League. Förutom sitt tolfte hattrick (flest någonsin i ligan) gjorde han även sitt 176:e mål. Det är fler än någon annan utländsk spelare.

Pep Guardiola har tränat en hel del stjärnor genom åren men skrädde knappast med orden när han skulle beskriva Agüero: ”Han kommer att göra mål på sin dödsbädd... Den bästa spelaren (som jag har arbetat med) är Messi. Men av resten är Sergio absolut en av de bästa, utan tvekan. När man slår denna typ av rekord, som tidigare innehades av legendarer som Titi Henry, innebär det att man har levererat konsekvent under väldigt många år”.

Mer statistik? Agüero har totalt sett gjort 249 mål för City vilket är lika många som Bobby Charlton inkasserade i Manchester United.

Foto: Getty Images

HELGENS MÖRKA STATISTIK

Efter några struliga år har Danny Drinkwater landat i Aston Villa och fick känna på förlustens bittra smak omedelbart mot Manchester City. Faktum är att fyra av mittfältarens fem senaste matcher har spelats mot just City (för tre olika klubbar, Chelsea, Burnley och Villa).

Det totala resultatet är ingen trevlig läsning: 13–2 till Manchester Citys fördel. Bara att kämpa vidare...

HELGENS SÅDAN TRÄNARE, SÅDAN...

Tammy Abraham står nu på 13 gjorda mål för Chelsea denna säsong. Fullträffen mot Burnley innebär att han är den engelsman som har producerat flest för klubben under en säsong – med undantag för ett namn.

Frank Lampard målade 16 gånger säsongen 2005/2006, 22 gånger 2009/2010 samt 15 gånger 2012/2013. Tur att Abraham, med sina 22 år, fortfarande är ung...

HELGENS HÄMND

Southamptons 0–9-förlust mot Leicester var en av Premier Leagues mest förnedrande kvällar. Det var också det största nederlaget sedan Manchester United sopade banan med Ipswich 1995.

Ralph Hasenhüttl fick dock sin revansch i helgen. Efter en del VAR-dramatik samt sega Leicester-ben säkrade Southampton segern med 2–1. Matchhjälte? Självklart Danny Ings, som nu ligger delad trea i skytteligan.

Foto: Laurence Griffiths / Getty Images Europe

HELGENS CITAT

”Jag vill inte ta för lätt på det och inte ge honom nog med credd. Han kräver mycket av oss spelare och vi har svarat på kravet. Det syns på sättet vi jobbar för varandra nu” – Troy Deeney om nya tränaren Nigel Pearson.

Det var inte många som jublade över Watfords senaste tränarval (kanske för att det börjar bli rätt många skiften nu) men efter 3–0-segern borta mot Bournemouth håller klubben på att fullborda en ofattbar vändning i tabellen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.