GUIDE: Så blir Sillyn i sommar

Publicerad 2020-06-15

Sommaravgöranden i de stora ligorna innebär framskjutna transferfönster, begränsade ekonomiska resurser och oklara kontraktssituationer.

Här är allt du behöver veta (eller åtminstone det vi redan nu vet) inför en underlig silly season-sommar i den internationella klubbfotbollen.

Följ ämnen

Läget just nu?

I Bundesliga är vi redan igång efter uppehållet – likaså i Spanien där La Liga återstartade förra veckan. Premier League och Serie A? De startar upp, i skrivande stund, om blott några dagar. Avgörandet av franska Ligue 1 är dock sedan tidigare inställt (med Paris Saint-Germain som vinnare på mer eller mindre framtvingad WO).

Förutsatt att ligorna kan fortskrida under sommaren likt planerat, så är avgörandet i Champions League och Europa League planerat för stunden till augusti. Något som i sin tur väntas innebära att seriestarten till nästa säsong skjuts fram en månad till start i september i stället för augusti som det brukar vara.

Hela denna tidsplan är naturligtvis på premissen att ligorna får spela klart som planerat.

När öppnar transferfönstret?

Otroligt oklart och varierande beroende på liga – som läget är just nu. Även om transferfönstret på pappret kan vara öppet så kommer inte någon klubb att kunna registrera nya spelare förrän den säsong som just nu håller på att avslutas är avslutad.

Fifa, som reglerar hur länge transferfönstren i de olika länderna får vara öppna, har temporärt ändrat sina regler, där man i och med den speciella situationen kommer att tillåta transferfönster som öppnar innan den nuvarande säsongen är slut. Dock är det upp till var och varje liga när och hur man väljer att öppna/stänga det inom ramen av Fifas reglemente. Fifa har även, temporärt, tillåtit att en spelare får registreras för upp till tre klubbar under en säsong (i stället för två som tidigare varit fallet).

I Italien har man redan officiellt tagit beslutet att hålla transferfönstret öppet från 1 september till 5 oktober. I Frankrike har fönstret för inhemska övergångar redan öppnat, men med planer på att låta fönstret för internationella övergångar vara öppet i augusti-oktober. Liknande planer finns i Tyskland, där det inhemska fönstret öppnar 1 juli (efter att Bundesliga förväntas vara färdigspelad). Även i Spanien finns tankarna att öppna fönstret först efter att denna säsong är avgjord och klar.

Likaså i England diskuteras det om att senarelägga öppnandet av Premier Leagues transferfönster till när ligan förhoppningsvis är färdigspelad. I PL:s fall skulle det innebära att fönstret öppnar först i augusti, förutsatt att säsongsåterstarten fortlöper som planerat.

Får vi någon riktig deadline day i år?

Om snacket kring senarelagda fönster stämmer så kan vi faktiskt mycket väl få en någorlunda enhetlig deadline day – fast i början av oktober i stället för vid månadsskiftet augusti-september. Huruvida alla ligor i slutändan kommer enas om samma slutdatum (för internationella övergångar) återstår att se. Enligt Sky Sports ska fredagen 2 oktober diskuteras mellan de olika ligorna som ett potentiellt gemensamt deadlinedatum.

Blir det några miljardvärvningar i sommar? Har klubbarna råd?

Det beror naturligtvis på vilken klubb. Men sammantaget så hade allt annat än en generell prissänkning på spelare varit oerhört överraskande. Något som i sin tur innebär att de absolut tyngsta och dyraste namnen, t.ex. Real Madrid-ryktade Kylian Mbappé eller Barcelona-ryktade Neymar, sannolikt inte kommer kunna byta adress detta år. Helt enkelt på grund av att det inte finns några astronomiska summor att spendera som det brukar göra efter att klubbarna lidit ekonomiskt av sina uteblivna match- och tv-intäkter. Vi har redan sett ett exempel på detta i Liverpools jakt på Timo Werner. 55 miljoner pund, som 24-årige Werners utköpsklausul ligger på, hade varit ett pris som klubben sannolikt hade varit redo att betala vilken annan sommar som helst för en spelare av Werners kaliber (förutsatt att Wernerintresset i själva verket var så stort som det rapporterades om). Olika klubbar hade naturligtvis resonerat olika i samma situation (t.ex. tycker ju Chelsea, vad det verkar, att det var värt att betala hela optionen för spelaren i fråga), men sammantaget så är en miljard ”dyrare” än vad en miljard var för ett år sedan.

Trots det kan det mycket väl ske dyra övergångar även denna sommar – lite beroende på hur angelägen en klubb är att värva en viss spelare. Att Barcelona kommer att göra allt för att sälja/skramla ihop pengarna de behöver för en Lautaro Martinez-värvning känns som ett understatement. Likaså kommer säkerligen Manchester United att hålla ett extra vakande öga på Jadon Sanchos situation i Borussia Dortmund. Och Kai Havertz i Bayer Leverkusen har ju redan, enligt uppgifter, framkallat bud som närmar sig det där miljardstrecket.

Endast framtiden kan utvisa huruvida någon av ovan nämnda följetonger slutar i en faktisk affär. Men visst kommer det ryktas om megavärvningar även denna sommar.

Samtidigt kan man förvänta sig att klubbar kommer tänka både en och två gånger innan de gör en dyr värvning eller skriver på ett lukrativt kontrakt med en spelare. Detta i och med att det ekonomiska läget är så osäkert som det är i och med den, fortfarande pågående, coronapandemin.

Vilka klubbar är mest välrustade ekonomiskt för sommaren?

Vi har ju redan nämnt Chelsea. Och sett till värvningarna de redan säkrat/uppges ha säkrat samt de ytterligare värvningar som ryktas in så ser det ut som att den blåklädda Londonklubben står oerhört välrustat inför en, för många, sparsam sommar. Efter att inte ha fått värva förra sommaren (då man i stället sålde Eden Hazard till Real Madrid för en miljard) och det medvetna valet att inte värva i vintras så finns också ett sparkapital, som få andra klubbar har, att använda på dyra spelarövergångar. Bara det faktum att spelare som Kai Havertz och Ben Chilwell kopplas samman med klubben, efter att det redan värvats in ett par stjärnor, säger väl det mesta.

Real Madrid har, åtminstone i jämförelse med ärkerivalerna Barcelona och Atlético Madrid, klarat sig relativt bra ur coronakrisen när det kommer till ekonomisk kraft. Åtminstone utåt sett. Må så vara att även Real har upplevt ett kännbart, ekonomiskt, tapp och därmed sannolikt inte kommer ha råd att göra några enorma värvningar denna sommar.

Sammantaget så är det de klubbar som redan innan coronakrisen hade det gott ställt som har det bättre än de övriga. Om du har en rik ägare som direkt pumpar in pengar i klubben så underlättar naturligtvis det också. Vilket ju är helt och hållet logiskt.

Vilka klubbar kommer få det svårt ekonomiskt i sommar?

Svaret här borde egentligen vara alla klubbar. Det finns ingen klubb, oavsett storlek, som coronakrisen inte har varit kännbar ekonomiskt för på ett eller annat vis. Finansfirman Deloitte (enligt fourfourtwo) har som prognos att Premier League-klubbarna tillsammans kommer ha tappat en miljard pund (motsvarande över 10 miljarder kronor) i intäkter för säsongen 2019/2020. Detta främst i form av uteblivna tv- och matchdagsintäkter.

Just de uteblivna matchintäkterna innebär att varenda toppklubb har haft en mer eller mindre stor del uteblivna intäkter – vilket i sin tur innebär att det är ekonomiskt kännbart för samtliga klubbar. Mer för vissa än för andra.

Kommer vi få se fler swapdeals och dylikt?

Ja, allt annat hade varit en väldigt stor överraskning. För de klubbar som bestämt vill förändra i truppen eller skramla ihop pengar för en dyrare övergång så kommer det säkerligen att ske byteshandel med andra, likasinnade, klubbar. Vi har redan sett att Juventusmittfältaren Miralem Pjanic har ryktats bort i alla möjliga former av swapdeals till alla möjliga klubbar, för att ge ett exempel.

För om du inte har pengar att handla spelare för så får du ju handla spelare – med andra spelare.

Hur blir det med spelare som sitter på utgående kontrakt?

I England har man beslutat att klubbar får tillåtelse att skriva korttidskontrakt med spelare vars avtal skulle ha gått ut i slutet av juni, något som rör en hel del spelare (som till exempel Manchester Citys David Silva och Tottenhams Jan Vertonghen. Likväl så måste fortfarande spelare och klubb komma överens om ett sådant korttidsavtal. Just Silva och Vertonghen är bra exempel här, där den förstnämnde förlänger sitt kontrakt med några veckor och stannar säsongen ut, medan den sistnämndes avslutning på säsongen ännu är osäker.

Samma gäller låneavtal. De flesta låneavtalen går ut just i slutet av juni, och inget fast reglemente kring låneavtalen har satts upp. Där får helt enkelt klubbarna, och spelaren som är utlånad, komma överens med varandra för att kunna slutföra säsongen.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.