Spelarna rasar mot polisen: ”Motarbetas hela tiden”

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-08-04

I mars meddelade polisen att villkorstrappan var slopad.

Sedan drog de ner AIK:s publikkapacitet med 400 platser.

Nu rasar spelarna.

– Det bara motarbetas hela tiden, på alla sätt och vis, säger Alexander Milosevic till Sportbladet.

AIK-supportrar protesterar mot villkorstrappan på Friends Arena.

Polisens hårda linje mot fotbollsåskådare, där kollektiv bestraffning tillämpas för att få bukt med ordningsstörningar eller pyroteknik, har kommit att gå under begreppet ”Villkorstrappan”.

I mars tidigare i år kallade polisen själva till en pressträff där de meddelade att villkorstrappan är slopad.

Men för fyra dagar sedan slog myndigheten till med samma tillämpning inför AIK:s hemmamatch mot Halmstad. Polisen beslutade att dra ner publikkapaciteten på Friends Arena med 400 personer.

Motiveringen bakom publikreduceringen var att det förekom 23 bengaliska eldar, minst nio åskådare trotsade maskeringsförbudet och att utrymningsvägar hade blockerats.

Alexander Milosevic.

”Det bara motarbetas hela tiden”

Polisens beslut får AIK-spelarna att rasa – och inte minst Alexander Milosevic.

– Det är väl ett motarbete från polisens sida hela tiden när det gäller fotboll. Jag vet inte om Sverige som land inte vill ha kvar sin fotboll och bygga vidare på den. De senaste åren har supportrarna gjort den till en fest, inte bara i Stockholm utan även de mindre klubbarna över hela landet, säger han till Sportbladet.

– Det bara motarbetas hela tiden, på alla sätt och vis. Jag tycker att det är fult mot klubbarna, fult mot supportrarna och det är fult mot hela sporten.

Mikael Lustig och Henok Goitom var två av spelarna som stod med som författare bakom initiativet ”En vädjan till polisen”. Där gick ett gäng professionella fotbollsspelare, och supportrar, ihop för att bjuda in polisen till dialog samt för att slopa villkorstrappan.

Mikael Lustig förstår inte riktigt varför polisen reducerade publikkapaciteten.

– På mina matcher här (på Friends Arena) har det varit noll stök och ändå så åker vi på straff, säger han.

– Det är tråkigt. Vi vet om att våra supportrar kommer att fortsätta köra på som de gör. De vet vad det betyder för svensk fotboll och jag hoppas att det är många andra supportrar i svensk fotboll som tar efter. För om det är något som vi ska vara stolta över i Sverige så är det vår läktarkultur och den får vi inte tappa.

Mikael Lustig är på supportrarnas sida.

”Helt klart på supportrarnas sida”

Hur blir det för er spelare när polisen först säger att villkorstrappan är slopad för att sedan använda samma tillämpning?

– Som jag har förstått det så var de på väg mot någonting bra. Men det känns som att det är hårt mot hårt och det är väl inte de som kommer vara först att ta det lite lugnt.

– Det (att läktaratmosfären blir sämre) är någonting som inte får hända. Jag hoppas att supportrarna kommer att fortsätta och att de kommer ha en dialog. Det är vad som behövs. Från min synvinkel så är jag helt klart på supportrarnas sida.

Henok Goitom håller med sin lagkamrat.

– Jag vet inte... man har slopat villkorstrappan och ändå så skär man ner på åskådare. För mig känns det som att vi är tillbaka på ruta ett.

– När det är en kollektiv bestraffning så blir det problematiskt för att det är väldigt svårt att kontrollera alla människor. Man kan se till så att man bestraffar dem som ska bestraffas så att det inte blir en kollektiv bestraffning, säger han.

Hur reagerade du när du fick reda på att polisen drog ner publikkapaciteten?

– Att vi är på ruta ett egentligen. Villkorstrappan är till för att det ska vara färre åskådare och när man ser att de slopar den och sedan blir det ändå färre platser så undrar man ”Är det ett annat namn som det går efter?”.

DAILY Bråket om villkorstrappan

Aftonbladet Daily med Oisín Cantwell, nyhetskrönikör på Aftonbladet och Stefan Hector, operativ chef på NOA.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen