Fischer hyllas: ”Hon har hjälpt damfotbollen”

Hon beskrivs som en av Sveriges ”största”.

Nilla Fischer, 38, har tackat för sig i landslaget och hyllningarna strömmar in.

– Jag tror att hon för alltid kommer att bli ihågkommen, säger Rosengårds sportchef till Sportbladet.

De har spelat tillsammans i både klubb- och landslag, vunnit SM-guld samt spelat flera stora internationella mästerskap tillsammans. När Nilla Fischer nu avslutar landslagskarriären, efter 189 landskamper, är Therese Sjögran en av alla som hyllar mittbacken.

– Det känns ändå väntat med tanke på hennes ålder (38) och att hon inte var med i mästerskapet i somras. Det kom inte som en chock. Men det är klart att det är tråkigt. Hon är en av de största. Hon kommer att vara saknad, säger Rosengårds sportchef.

PLUS: Lönelista 2022: Så mycket tjänar spelarna i damallsvenskan

”Det får hon gärna sluta med”

Sjögran beskriver Fischer som en ”profil” som har betytt jättemycket för svensk fotboll. Både på och utanför planen.

– Hon har alltid sagt vad hon tycker och stått upp för sina värderingar. Jag tycker att det har hjälpt damfotbollen i längden. Hon kommer säkert fortsätt spela i Linköping och kommer fortsätta kunna göra sig hörd och sprida sitt jobb för jämställdhet, säger Sjögran.

Och fortsätta slåss med er i toppen av tabellen.

– (Skratt). Ja, det får hon gärna sluta med, svarar Rosengårds sportchef och fortsätter:

– Hon är viktig för Linköping och kommer vara det så länge hon spelar. Det är kul att hon fortsätter på klubbnivå.

Flera landslagsspelare i hyllningskören

Som 16-åring debuterade Nilla Fischer i landslaget. Hon har under tiden hunnit spela med många spelare i landslaget. Och flera av dem väljer att hylla henne.

– En fantastisk karriär, en grym förebild och inspirationskälla för att stå upp för jämställdhet på och utanför planen, säger Victoria Sandell Svensson.

– Vad mycket härliga minnen hon har bjudit oss lagkamrater och åskådare på. Jag hoppas hon kan se tillbaka på hennes fantastiska karriär och njuta, säger Frida Östberg.

Många av de nuvarande landslagsspelarna kommenterade Fischers Instagraminlägg där hon meddelade att landslagskarriären är över.

”Vilken fantastiskt karriär du haft. Tack för alla minnen”, skriver Fridolina Rolfö.

”Min moster Nilla!!!! En fantastisk landslagskarriär kommer till sitt slut. Grattis Sverige för dina år!!”, skriver Zecira Musovic.

”Vilken legend du är. En sann förebild och inspiration för mig och många många andra. Tack för allt!”, skriver Magdalena Eriksson.

Hedvig Lindahl kommenterade ”L.E.G.E.N.D” och publicerade även en Instagram story för att hylla Fischer ännu mer.

”Tack för att du står upp för det du tror på och för du är den du är. Minnena är många med dig på alla våra läger och dem tar vi alltid med oss.”, skriver hon.

– Hon är en legend i svensk fotboll. 21 år som hon har spelat i landslaget. Hon har haft en fantastisk karriär. Det har varit en ära att fått vara med under hennes tid, säger Amanda Ilestedt som är på plats i Göteborg inför Paris Saint-Germains möte med BK Häcken.

2001 gjorde Nilla Fischer sitt första framträdande i det svenska landslaget.

Köp allt du behöver för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.