Luka Modric prisas som VM:s bästa spelare

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2018-07-15

Trots finalförlusten mot Frankrike prisas Kroatiens mittfältsdirigent Luka Modric som hela världsmästerskapets bästa spelare.

Beslutet hyllades av SVT:s experter efter finalen.

– Sett över hela turneringen så har han varit turneringens bästa spelare, säger Jonas Eriksson.

Fotbollsfesten i Ryssland är över. När VM summeras kan vi konstatera att Frankrike är världsmästare efter finalsegern (4–2) mot Kroatien.

Men mästerskapets bästa spelare återfinns inte hos guldgänget, utan hos finalmotståndarna.

Adidas Golden Ball Award 2018 går till Luka Modric.

”Rimligt och nyanserat”

Den kroatiska mittfältaren får det officiella priset – som den första kroaten någonsin – som delas ut till VM:s bästa spelare. Han tog emot statyetten, med en förgylld boll på toppen, direkt efter finalen. Belgiens Eden Hazard kom två i omröstningen samtidigt som Frankrikes Antoine Griezmann kom trea.

– Jag tycker att det är ett mycket bra val. Han hade inte sin bästa dag i dag, han saknade lite energi och hade inte riktigt rätt positioner alltid. Men sett över hela turneringen så har han varit turneringens bästa spelare, säger experten Jonas Eriksson i SVT:s studio.

Han får medhåll från kollegan – tillika Sportbladet-medarbetaren – Johanna Frändén som tillägger:

– Jag tycker att det är fint att man kan få det som ett litet tröstpris. Han hade nog bytt ut det där mot VM-guldet alla dagar i veckan, men absolut rimligt och nyanserat att ge det till Modric även om han inte tar Kroatien hela vägen i dag.

Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

Luka Modric är utsedd till hela VM:s bästa spelare.

Turneringens bästa ungdom

Även priset till turneringens bästa unga spelare delades ut efter finalen. Frankrikes talangfulle guldgosse Kylian Mbappé ärades med utmärkelsen.

19 år och 207 dagar gammal klev han fram till den franske presidenten Emmanuel Macron och tog emot silverstatyetten.

Belgaren Thibaut Courtois prisades som turneringens bästa målvakt. Han var inte på plats för att ta emot ”Den gyllene handsken” eftersom han redan rest hem till Belgien för att motta folkets jubel efter landslagets bronspeng.

Den 199 centimeter långa keepern gjorde 27 räddningar under mästerskapet och släppte in sex mål.

Kane vann ”Golden boot”

Engelsmannen Harry Kane blev med sina sex mål – varav tre på straff – VM:s skyttekung. Han blev därmed den första engelska segraren sedan Gary Lineker smällde in sex mål i VM 1986 i Mexiko.

Fem spelare delade på andraplatsen i skytteligan. Portugisen Cristiano Ronaldo, ryssen Denis Tjerysjev, belgaren Romelu Lukaku samt fransmännen Antoine Griezmann och Kylian Mbappé gjorde alla fyra mål vardera.