Landslagets trupp till VM-kvalet mot Kroatien

21-åriga anfallaren får chans till debut

Av: Adam Borg, Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Anna Anvegård spelar för Växjö.

Den sjunde juni ställs Sverige mot Kroatien på Gamla Ullevi i VM-kvalet.

I dag presenterade Peter Gerhardsson kvaltruppen – där Växjö DFF:s anfallare Anna Anvegård var den stora skrällen.

– Det är verkligen jättekul. Jag är jätteglad, säger 21-åringen till Sportbladet.

Peter Gerhardsson var själv en kvart sen till sin egen presskonferens efter flygstrul. Men väl på plats kunde förbundskaptenen presentera en 23 kvinnor stark trupp till hemmamötet med Kroatien den sjunde juni och Ukraina borta den 12 juni.

I stora drag var truppen identisk med den som mötte Ungern tidigare i kvalet.

Men det fanns två undantag. Ett väntat då reservmålvakten Hilda Carlén tackat nej till spel på grund av graviditet. Där ersätter Kopparberg/Göteborgs Jennifer Falk.

”En modig målvakt”

– En väldigt spännande målvakt, modern som gärna spelar långt ut. En modig målvakt, säger Peter Gerhardsson.

Desto större skräll var det att Gerhardsson valde att peta Linköpings Marija Banusic till förmån för allsvenska nykomlingen Växjös anfallare Anna Anvegård, 21.

– Anna är en spelare som gjort väldigt mycket mål i elitettan och som visat att hon håller nivån i allsvenskan. Hon är alltid inbladad i farligheter, säger Gerhardsson.

”Det är klart att det har gått snabbt”

Beskedet kom som en rejäl överraskning för Anvegård som gjort tre mål på fem matcher.

– Det är verkligen jättekul. Jag är jätteglad. Att jag var aktuell hade jag ändå lite koll på men jag tänkte inte att det var redan nu utan längre fram, säger 21-åringen till Sportbladet.

I fjol vann Anvegård skytteligan i Elitettan när laget tog klivet upp till damallsvenskan.

– Det är klart att det har gått snabbt. Jag har tagit lagom steg hela tiden. Men jag har känt nu att jag håller i damallsvenskan också, så det är skönt. Men att jag blev uttagen redan nu blev jag chockad över.

Steget från Elitettan till Damallsvenskan har både Växjö och Anvegård hanterat bra. Nykomlingarna har tippats i botten men ligger efter fem spelade matcher i mitten av tabellen.

– Vi har haft tufft spelschema i början men ändå plockat en del poäng. Det är viktigt att vara med från början. Vi har visat att vi håller på den här nivån.

– Det är klart att det har varit skillnad. Det är bättre spelare och bättre tempo. Det var egentligen bara första matchen sen kändes det som att vi var inne i det.

”Prestationsmässigt räcker det inte”

Marija Banusic togs i stället ut i U23-landslaget.

– Det är hård konkurrens och det handlar om kvalité. Marija var med i början och presterade bra i höstas mot Kroatien. Men hade sedan lite astmaproblem in mot Frankrike och var inte med i Algarve men kom med mot Ungern, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Prestationsmässigt räcker det inte till för att ta en plats i A-laget men hon är fortfarande en väldigt spännande spelare som vi hoppas ska visa i U23 att hon ska vara med i A-landslaget.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.