Om Zlatans nya roll: 'Ni tror jag skämtar'

Av: Johanna Frändén

Publicerad:
Uppdaterad:

Blanc: Har en aura som ingen annan

PARIS. Laurent Blanc tog emot medierna på presskonferens dagen före sista ligamatchen.

Men det var, av naturliga skäl, mest Zlatan Ibrahimovic på agendan.

– Vi visste att det här ögonblicket skulle komma, och ändå går det inte att förbereda sig. Jag har en enorm beundran för Zlatan, den största tävlingsmänniska jag någonsin träffat, säger PSG-tränaren om nyheten att svensken lämnar klubben.

– Vad många som är intresserade av matchen mot Nantes, konstaterade Laurent Blanc skämtsamt innan han slog sig ner framför medieuppbådet som samlats på Parc des Princes för att höra hans ord om Zlatan Ibrahimovics farväl från klubben.

SE OCKSÅ

Zlatans fullträff på träningen: "Fick du med det där?"

”Kanske kan ta min plats”

Och PSG-tränaren var inte nödbedd.

– Det behövs mer än en kvart för att prata om hans karriär. Det är en fantastisk spelare, men också människa. Jag kände spelaren, men inte människan tidigare, jag känner en stor beundran för honom nu. Han har bidragit att göra det här projektet till verklighet, han och de andra har mycket snabbt gjort att PSG blivit en världskänd klubb, säger Laurent Blanc, som inte själv vet eller vill gå in på hur turerna kring Zlatans framtid har gått.

– Ni får fråga presidenten om det. Det har varit diskussioner, officiella eller inte, sen finns det en anledning att vi är här idag. Jag är personligen ledsen, för att vi tappar vår bäste spelare, men det här ögonblicket skulle komma, en dag skulle det ta slut. Vi hade förberett oss för det och ändå går det inte att förbereda sig. Vi skiljs från en spelare som har en aura som ingen annan. Men samtidigt är jag hoppfull för Zlatan, han kommer att fortsätta på annat håll, säger Blanc.

På klubbens hemsida förklaras att Zlatan Ibrahimovic erbjuds en roll i klubben när hans aktiva karriär tar slut, men det preciseras inte vad svensken kommer att ha för roll.

– Jag tror att han kan fylla en mycket större roll än som ambassadör. Kanske min plats? Ni tror jag skämtar, men Zlatan kan verkligen fotboll. Om han bestämmer sig för det så kan han det, han kan fotboll väldigt bra och är väldigt intelligent, säger PSG:s tränare.

”Har problem med en vad”

En litet orosmoln hänger dock över det som ska bli Ibrahimovics sista match på Parc des Princes i morgon lördag, då PSG möter Nantes.

– Ibra kommer vilja slå rekordet (antal mål gjorda på en säsong i ligan för PSG, där han är ett bakom klubblegendaren Carlos Bianchi).

– Jag hoppas verkligen att han kan spela i morgon, men han har problem med en vad. Jag vill inte att han ska ta risker heller, för vi har en viktig match mot Marseille om en vecka (final i franska cupen) och sedan har han EM med sitt landslag. Men jag tror att han kommer vilja och kunna spela i morgon. Han vill vinna sin sista match på Parc des Princes, säger Blanc.

På frågan hur Zlatan ska ersättas säger han:

– Vi blir av med vår största spelare, men PSG-projektet fortsätter. Jag har fått massor med frågor om transferfönstret, men först måste man ta ett beslut om Ibra. Nu är det gjort. Vi måste blicka framåt. För en klubb är det här svårt men också inspirerande att ta sig vidare. Vi skiljs från en spelare som har en aura som ingen annan. Det kommer inte vara lätt, men vi måste blicka framåt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.