Rutiner i stället för karneval för Hammarby

Publicerad:

FOTBOLL

Fokus, rutiner, och samma frukost i kantinen.

Det ska stoppa Hammarby från att hamna fel i Östersund ännu ett år.

– Håller vi oss till vår plan kommer vi vinna, säger Simon Sandberg.

– Jag tror att det kan bli lite karneval på Södermalm nu, men om vi dras med i det är vi döda, sade tränare Stefan Billborn efter 2–0-segern på Tele2 arena senast.

När Hammarby nu ska ta sig an Östersund på bortaplan så är frågan: Hur mycket karneval blev det egentligen över träningsveckan?

– Nej, jag såg att det skrevs om det... Men det klart du ska njuta när du vinner, men nästa dag är det bara fokus igen, säger högerbacken Simon Sandberg.

Han minns gott och väl vad som hände senast Hammarby åkte till Jämtkraft arena.

I den sista omgången av förra årets allsvenska hade ”Bajen” en Europaplats i egna händer. Ett 3–3-resultat senare hade Malmö FF passerat i slutomgången och Hammarby hade trillat ned till fjärdeplats.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Nu är det alltså återigen en viktig bortamatch mot Östersund som väntar.

– Det var en viktig match förra året också och då blev det som det blev. Men det känns bra nu. Det här året har blivit lite mer att vi fokuserar på en match i taget och kopplar bort annat när det gäller, säger Sandberg.

Vad lärde ni er av förra besöket i Östersund?

– Förra året gick det bra hela tiden och då var det lätt att dras med i det.

”Vi kör samma rutiner”

Återigen handlar det med andra ord om att inte dras med i den där ”karnevalen”.

– Det vore synd om vi dras med. Men det har känts balanserat. I klubben, runtomkring, hoppas det är lika balanserat inför sista matchen också, säger tränare Stefan Billborn, som sett till att allt varit precis som vilken annan träningsvecka som helst på Årsta.

– Nu har till och med mattjejerna börjar servera samma mat på morgonen... Vi kör samma rutiner. Vi har bara försökt hålla ner träningstiden sista dagarna och försökt fokusera på vårt, fortsätter Billborn.

– Det finns en trygghet i rutiner. Om vi ska göra på samma sätt måste vi bete oss på samma sätt och inte dra iväg och göra massa specialgrejer. Det är ändå tre poäng. Det som kan spela sprattet är att det är så definitivt nu om man vinner eller förlorar.

”Ja, det är ju roligt”

Likväl ligger det inte i Hammarbys egna händer i och med Djurgårdens trepoängsförsprång, som införskaffades via seger mot Göteborg i måndags.

En match som Hammarbyspelaren Vladimir Rodic hade klätt upp sig för att beskåda – vilket väckte vissa reaktioner.

– Jag tycker mest att det är lite humor. Om man inte tycker det så tror jag man är jävligt fel på det. Alla vi vill att det ska vara lite roligt och att det ska hända lite, säger Billborn om Göteborgströjan.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Men ni tar inte med er elva Norrköpingströjor till Tele2 nästa vecka i alla fall?

– Haha, nej, det kommer vi inte ha. Jag tror den poängen är dragen redan. Sen hur man kläcker den... Ja, det är ju roligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.