Blågult testar ny VM-teknik mot Danmark

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Janne Andersson konsulterar med andslagets fysiolog och analytiker Paul Balsom.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Janne Andersson konsulterar med andslagets fysiolog och analytiker Paul Balsom.

BÅSTAD. Här är den nya teknologin som ska ge fördel Sverige under VM i Ryssland – och som testas mot Danmark på lördag.

Svenska ledare på läktaren kan skicka bilder och information om matchen direkt ner till avbytarbänken.

– Vi får reda på viktiga detaljer omedelbart i stället för att behöva vänta till paus, säger förbundskaptenen Janne Andersson till Sportbladet.

När de VM-klara landslagen samlades för en Fifakonferens i ryska Sotji tidigare i våras presenterades bland annat det slutliga beslutet om att VAR (Video assistant referee) ska användas under mästerskapet i sommar.

Men dessutom meddelade Fifa att landslagen kommer att få använda modern teknologi taktiskt på ett sätt som inte varit tillåtet tidigare. 

Skicka bilder till bänken

– Alla lag i VM kommer ha tre platser på läktaren vid varje match för två analytiker och en medicinskt ansvarig. De tre på läktaren kommer ha kontakt med bänken bland annat via headset och en tablet (dator) där de kan skicka meddelanden och ta skärmdumpar från de tv-bilder som de har tillgång till: en översiktskamera och en bildvinkel från bakom målet. Dessutom kommer de få tillgång till statistik fortlöpande, säger landslagets fysiolog och analytiker Paul Balsom.

Nere vid avbytarbänken kommer Balsom själv finnas för att med hörlurar och dator kunna kommunicera med teamet som kan följa matchen via bilder, statistik och fysdata.

På läktaren kommer matchanalytikern Christoffer Bernspång finnas tillsammans med två motståndarspioner.

– Jag kommer sitta nere vid avbytarbänken och ta emot den här informationen. och bedöma om vi ska föra den vidare till Janne (Andersson) och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten), säger Balsom.

Se i pausen

Det kommer även gå att spara bildmaterial och visa upp det senare, som i halvtidspausen.

– I omklädningsrummet kommer det finnas en 55 tums touchscreen-tv där vi kan spela upp sekvenser från matchen, säger Balsom.

När Sportbladet pratade med Janne Andersson tidigare i våras var förbundskaptenen positivt inställd till den nya tekniken, men sa också:

– Vi behöver träna på att använda den här tekniken så att vi är överens om hur mycket information vi behöver. Tom (Prahl, motståndarspion) kan inte sitta på läktaren och trycka ner allt han tycker är intressant för då blir det jobbigt för mig.

Under alla matcher i VM kommer tekniken finnas tillgänglig, men svenska landslaget kommer testköra teknologin redan vid lördagens match mot Danmark på Friends berättade landslagsledningen under tisdagens vid lägret i Båstad.

I vilka situationer tror du ni kan få nytta av de här möjligheterna?

– Ta en hörna till exempel: om vår analytiker ser att motståndarna ställer upp på ett annat sätt än vi förväntat oss eller att vi tappar markering så kan man skicka en bild direkt som visar det. Vi får reda på det nere vid bänken omedelbart och kan agera snabbt, säger Janne Andersson.

Hitta rätt balans

– Ser man att vi ligger för brett med vårt mittfält så kan jag få reda på det direkt nere vid planen. Det blir ett pedagogiskt hjälpmedel samtidigt som jag vet att fotbollsmatcher också är väldigt mycket känslor så det gäller att hitta en balans där vi inte proppar in för mycket information vare sig till spelarna eller till oss ledare nere vid sidan om, säger förbundskaptenen.

Hans kollega och motståndare i Sveriges öppningsmatch i VM, sydkoreanske förbundskaptenen Tae-yong Shin, är inte lika glad över de nya hjälpmedlen.

– Det gynnar oss inte. I VM behöver vi besegra våra motståndare med en eller två taktiska huvuddrag. Om de kan analysera oss snabbt, i realtid, och direkt komma upp med motåtgärder så är det inte bra för oss. Vi har inte lika många taktiska alternativ och möjligheter som våra motståndare, säger Shin till Yonhap News.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.