Beredda på kaos – tar in 4000 poliser

Agerar efter praktskandalen: ”Hög risk”

Av: Andreas Käck

Publicerad:

En praktskandal tvingade dem att flytta matchen från Argentina till Spanien.

När Boca Juniors och River Plate nu drabbar samman igen rustar myndigheterna för kaos och kallar in 4 000 specialpoliser.

– Det här är en högriskmatch likt ingen annan, säger polischefen José Manuel Rodriguez Uribes.

Returen i Copa Libertadores-finalen mellan ärkerivalerna Boca Juniors och River Plate skulle egentligen ha spelats i Buenos Aires lördagen den 24 november.

Så blev det inte.

När Boca anlände till arenan attackerades deras spelarbuss och flera spelare skadades.

Pablo Pérez och Gonzalo Lamard.
Pablo Pérez och Gonzalo Lamard.

Efter många turer fram och tillbaka bestämde Conmebol (Sydamerikas motsvarighet till Uefa) att matchen, av säkerhetsskäl, inte kunde spelas i Argentina, utan att den ska spelas på Santiago Bernabéu i den spanska huvudstaden Madrid nu på söndag.

Och spanska myndigheter är förberedda på kaos.

”Väldigt viktigt”

Polischefen José Manuel Rodriguez Uribes bekräftar att matchen ska bevakas av totalt 4 000 specialpoliser. Det är mer än dubbelt så många jämfört med Champions League-finalen på Santiago Bernabéu 2010 (1 400) och El Clásicot mellan Real Madrid och Barcelona som spelades fem dagar efter Paris-attentatet 2015 (1 500).

– Det är väldigt viktigt att ha en stor säkerhetsapparat eftersom detta är en högriskmatch likt ingen annan, säger José Manuel Rodriguez Uribes.

Firmaledaren stoppad

Han uppger att mellan 200 och 300 högrisksupportrar har identifieras av spanska och argentinska myndigheter och att vissa av dem stoppats från att gå på matchen. Bland annat blev Rafa Di Zeo, Bocas ökända firmaledare, stoppad när han ankom till flygplatsen i Madrid och hemskickad till Argentina.

Santiago Bernabéu rymmer 81 000 åskådare.

10 000 av biljetterna har sålts i Argentina. Därtill har båda klubbarna fått 20 000 biljetter var att tillhandahålla. Övriga biljetter har sålts av de spanska och sydamerikanska fotbollförbunden.

Matchen spelas på söndag klockan 20:30 och sänds i Eurosport 1 samt Eurosport Player.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.